Пожарите в Канада се разрастват, евакуират още хиляди хора

OFFNews 19 август 2023 в 08:45 1395 0

Пожари в Канада

Снимка БТА архив

Горските пожари в Канада се разрастват. Огънят е обхванал още два града, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Премиерът на западна Британска Колумбия Дейвид Еби обяви късно снощи там извънредно положение. Съобщението дойде, след като пожарът, горящ западно от 150-хилядния град Келоуна, се разрастна до огромни размери. Местните власти съобщиха, че пожарникарите са били принудени да се оттеглят, като някои от тях са останали в капан зад линиите на огъня, докато са се опитвали да спасят местните жители. 

На хиляди домакинства в западната част на Келоуна беше наредено да се евакуират, а на други да бъдат в готовност да напуснат дома си веднага. „Ситуацията е непредсказуема в момента и предстоят трудни дни“, каза Дейвид Иби. 

Министър-председателят Джъстин Трюдо се срещна с евакуирани хора от от Йелоунайф, столицата на Северозападните територии. Напусналите своя дом пристигнаха в Едмънтън, провинция Алберта, на стотици километри на юг, без да знаят кога и дали ще могат да се отново у дома. 

Горските пожари в Канада това лято бележат рекордни мащаби в историята на страната. Според официални оценки вече са изгорели над 14 милиона хектара - почти два пъти повече от площта от последния рекорд от 7,3 милиона хектара. Бедствието отне живота на четирима души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика