Пожари в Гърция извън контрол: масова евакуация, затворени пътища и режим на тока. Десетки са обгазени (снимки)

OFFNews 06 август 2021 в 15:37 20368 0

Снимка Getty Images

Масова евакуация, затворени пътища, режим на тока. Остра миризма и дим покриват гръцката столица Атина в поредния ден на борба с горските пожари в страната.

Тази нощ бе извършена масова евакуация на северните предградия в Атина и на остров Евбея, където ситуацията е извън контрол. Хиляди бяха принудени да напуснат домовете си край Атина, 600 се спасиха от Евбея с лодки. Остра миризма и дим покриват гръцката столица, съобщава Би Би Си. Десетки домове са унищожени или повредени. Няма съобщения за смъртни случаи, но десетки са пострадали и лежат в болници.

Очаква се силни ветрове да разпалят още и без това многото пожари. С тях се борят пожарникари от Франция, Швейцария, Швеция, Кипър и Румъния.

Температурите в страната от седмица надхвърлят 40 градуса, а премиерът Кириакос Мицотакис кани: "Ако някои хора все още се съмняват, че климатичните промени са истински, нека дойдат и видят интензивността на феномена тук".

Пожари има и у нас, и в другите ни съседни страни - Република Северна Македония и Турция. Северна Македония обяви извънредно положение. Пожари има и в Албания.

В Турция има 8 жертви, десетки стотици са ранени, хиляди местни жители и туристи избягаха от страната заради пожарите. В четвъртък пожарникарите успяха да овладеят пожарите в провинция Мугла, където са курортите Мармарис, Бодрум и и др. Там 55 000 хектара гори са погълнати от пламъците. Огънят пълзи из хълмовете зад Мармарис. Критици обвиниха правителството на президента Ердоган, че не се е подготвило адекватно за подобно бедствие. Те казват, че турският отговор на стихията е бил твърде бавен и пожарникарите не са били достатъчно добре екипирани. Ердоган, от своя страна, описва пожарите в Турция като "най-лошите в историята".

По повод обстановката в Гърция Министерството на външните работи на България предупреди днес, че са въведени ограничения в движението по пътищата и се очаква режим на тока. Забранен е достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони.

"Пожарът в района на Варибоби се е разпространил към Афиднес, Атика, в близост до магистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като източният прекоси магистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Западният се насочи към Ипократио", предупреждава МВнР.

До отстраняването на предизвиканите от пожара неблагоприятни условия временно важи пълна забрана за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия, както следва:

- за всички превозни средства, в отсечката Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита);

- за камиони в отсечката от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия).

В сила е и забрана за движение на всички камиони и други тежкотоварни превозни средства, с посока на преминаване през област Атика, с полезен товар над 1,5 тона, в посока на движение от Солун към Атина, по пътна ос Π.Α.Θ.Ε/ (Патра-Атина-Солун-Евзони) от 242,079 (границата на окръг Магнисия) до 121,250 (границата с окръг Беотия).

Тежкотоварните автомобили (над 1,5 тона) с направление Пелопонес са отбивани през Термопили-Ливадия. Движението към столицата се осъществява по обходни маршрути. Магистралата Атики Одос остава отворена без пътни такси, за да бъдат избегнати струпвания.

МВнР съветва българските граждани да следят за актуалните ограничения на трафика на сайта на гръцката полиция.

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа обяви днес, че поради високото потребление на ток в област Атика, се налага временен режим на тока. Той ще бъде прилаган поетапно във всички райони на столицата Атина и областта. Между 13:00 ч. и 15:00 ч. и между 18:00 ч. и 22:00 ч. следва да се избягва включването на електрически уреди като печки, перални, бойлери и др., а климатичните инсталации трябва да бъдат настроени на 26 градуса по Целзий.

Обстановката на остров Евбея остава извън контрол. Евакуирани са селищата Кокиномилия, Крионеритис, Милиес и Василика. Продължава гасенето на пожарите и в районите на Олимпия и Кариуполи, Пелопонес.

Актуална информация за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА.

До 9 август 2021 г. се забранява достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони, както и всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар (напр. употреба на оксижен и горене на запалими вещества). За нарушения са предвидени наказания и глоби в особено големи размери.

Придвижването навън по несъществени причини следва да бъде избягвано.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на тел.: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107; за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

Подробна информация за ситуацията с пожарите в Гърция се публикува и на сайта на посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун на адреси:

www.mfa.bg/embassies/greece

www.mfa.bg/embassies/greecegk

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата