Пожарът в Калифорния вече се вижда от космоса (видео)

Най-малко 3000 души са били принудени да се евакуират, а пламъците са напълно неуправляеми, съобщават местните власти

OFFNews 25 юли 2022 в 12:40 2618 0

Пожарът в Калифорния вече се вижда от космоса

Снимка Сателитно изображение на NASA

Пожарът в Калифорния вече се вижда от космоса

Kалифорнийският пожар "Oak Fire", който пламти в близост до националния парк Йосемити, вече се вижда от космоса, съобщава научното американско списание Discover.

Засега огненото бедствие е изгорило площ равна на размера на остров Манхатън. Това го превръща в най-големия горски пожар в Калифорния за този сезон.

Според данни на Калифорнийски департамент по горско стопанство и противопожарна защита към неделя най-малко 3000 души са били принудени да се евакуират, унищожени са 10 постройки, някои от които къщи, а пламъците са напълно неуправляеми. Причината за пожара, започнал в следобедните часове на 22 юли на около 4 километра североизточно от Марипоса, се разследва.

"Пожарът се придвижва бързо. Вчера той изхвърляше въглени пред себе си на разстояние до две мили. Това са изключителни условия за разгаряне", заяви в събота говорителят на Националната гора Сиера Даниел Патерсън.

Сателитът на NASA Landsat премина над пожара "Oak Fire" днес. Oт списание Discover използват изображенията, получени от сателита, за да създадат този 3D полет над мястото на пожара:

Повече от 90% от окръг Марипоса, където гори пожарът, страда от изключителна суша. Това е най-екстремната категория суша. Сезоните на горските пожари в западната част на САЩ стават все по-дълги, а пламъците стават все по-големи и горят все по-интензивно - тенденции, свързани с предизвиканото от човека изменение на климата.

"Глобалното затопляне превръща ландшафтите в огнища на пожари, а по-екстремното време означава по-силни, по-горещи и по-сухи ветрове, които раздухват пламъците. Твърде често нашата реакция е закъсняла и струва много, като много страни страдат от хронична липса на инвестиции в планиране и превенция", пише в заключение на доклад, публикуван през февруари от Програмата на ООН за околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!