Пожар на нос Фиолент: Украйна е поразила радарна станция на ПВО комплекс С-400 в Крим

OFFNews 29 август 2022 в 17:39 12924 3

Нос Фиолент

Снимка OSINTtechnical

Според МЧС огънят е от изоставена сграда. Според OSINTtechnical е поразен радар от ПВО комплекса С-400

Украйна вероятно е унищожила радарна станция, част от комплекса за ПВО С-400, разположен в района на нос Фиолент в Крим южно от Севастопол, съобщи независимият руски портал The Insider. Информацията идва ден след като в същия район бяха забелязани пламъци от огромен пожар.

В понеделник местните жители и севастополските медии публикуваха видео и снимки от силен пожар, който расте пред очите на публиката недалеч от Севастопол. Един от първите, които съобщи за инцидента беше кореспондент на ForPost, който станал пряк очевидец. Буйният пожар се разгорял около 40 минути след като се чул тътен от работата на ПВО отбраната, след което губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщи за унищожен украински безпилотник в района на нос Херсонес. „Невъзможно е да се определи къде точно гори, местността е неравна, храмове не се виждат, пред очите ни димът се превърна в огън, огънят се вдигаше все по-високо и по-високо и пожарът се разраства все повече и повече.“ - разказа от мястото на събитието севастополското издание.

Според телеграм канала OSINTtechnical, който публикува кадри от пожара и релефа на хоризонта, южно от Севастопол гори руски крайбрежен радар. На сателитни снимки преди пожара анализатори са идентифицирали елементи от радарната система на С-400 – поне един мобилен радиорелеен комплекс 55Ж6У Небо-У, по натовската класификация Tall Rack и поне една радиорелейна станция 48Я6-K1 Подлет K1, разработена от ПВО „Алмаз-Антей“ за Въздушно-космическите сили на Русия.

Инцидентът на нос Фиолент е станал на 28 август вечерта, а проруските медии с позоваване на Министерството на извънредните ситуации твърдят, че пожарът е идвал от изоставена сграда. Аналитик на OSINTtechnical обаче заяви, че е горяла руска радиолокационна станция. На нос Фиолент в Крим се намира главният градски плаж, в района се намират няколко военни поделения, в т. ч. 475-самостоятелен център за радиоелектронна борба (под. 60135), под. 95408 и под. 85683. Освен това в съседство са жилищни комплекси, построени от фирмата на бившия министър на отбраната на Украйна Павло Лебед, който след анексията на полуострова от Русия избяга в Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

2

Zlatko

29.08 2022 в 18:07

В Русия трябва да забранят пушенето и на закрито и на окрито!

15914

1

поп Дръвчо

29.08 2022 в 17:46

Изоставената сграда гори като изоставена ЖП цистерна с нафта.