Повечето от мигрантите на границата са от Африка, почти няма сирийци

Владимир Йончев 29 февруари 2020 в 19:17 19089 0

Снимка Foto Hobby – Orestiada

Повечето от мигрантите на границата между Турция и Гърция са от Африка и от по-далечни азиатски страни. Почти няма сирийци, съобщи Би Ти Ви.

Екип на телевизията беше в ничията земя на границата между Одрин и Кастаниес, където е струпването на мигрантите. Броят им е около 18 000. Част от тях успяват да прескочат оградата или да преминат река Марица и така да се озоват на гръцка територия.

Макар че пунктът Пазаркуле е само на около 15 км от Капитан Андреево, засега към българската граница няма никакъв натиск. Възможно е обаче част от преминалите в Гърция днес в следващите дни да се насочат към границата с България.

Гръцката гранична полиция на няколко пъти днес използва сълзотворен газ, за да разпръсне мигрантите които щурмуваха оградата. От своя страна мигрантите също замерват полицаите с гранати сълзотворен газ.

Би Ти Ви засне трима сомалийци, които са прехвърлили Марица с малка лодка, но след това са се загубили и са се оказали на пътя между Свиленград и Александруполис. Те разказаха, че са ходили ден и половина пеша, за да стигнат границата. Нямат намерение да минават в България, искат в Западна Европа.

Откъм турската страна на границата са струпани много празни автобуси, които са платени от турската държава. Съвсем малко мигранти обаче се качиха на тях и доброволно се върнаха към вътрешността на Турция. Засега Турция обяснява, че връщането ще е само доброволно.

По-рано Ердоган обяви, че Европа не е изпълнила своята част от сделката и не е заплатила договорените суми за изхранването на бежанците на турска територия. Докато това продължава, нашите граници ще са отворени, каза Ердоган.

Бойко Борисов пък се нагърби с ролята на посредник и каза, че най-късно до сряда тази криза трябва да намери решение, а той лично ще постави въпросите на Турция пред европейските си колеги.

Откъм българската страна на границата има засилени проверки и полицейско присъствие. Военният министър Красимир Каракачанов облетя българо-турската граница с хеликоптер. Според него в момента няма нужда от допълнителни сили и МВР се справя с наличния си ресурс, но при възникване на нужда, армията е в готовност да се включи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови