Повечето млади араби отхвърлят ИДИЛ и смятат, че "халифатът" ще се провали

OFFNews 12 април 2016 в 13:35 4320 3

Снимка Guardian/AP

По-голямата част от младите араби все по-остро отхвърлят "Ислямска държава" и вярват, че екстремистката групировка ще се провали в опита си да възстанови халифата, показва изследване, цитирано от британския вестник "Guardian".

Само 13% от арабските младежи казват, че биха подкрепяли "Ислямска държава", ако бойците й не упражняват насилие в толкова голяма степен. Миналата година процентите бяха 19. В същото време, за 50% от младите араби ИДИЛ е най-големият проблем пред Близкия Изток. Тук процентите миналата година са били 37, според Arab Youth Survey.

Увеличават се притесненията, че хроничната липса на работа и възможности е фактор за набиране на бойци за терористичната групировка. В 8 от 15-те страни, където е проведено изследването, проблемите със заетостта са по-голям фактор за набиране на бойци за ИДИЛ, отколкото крайните религиозни възгледи.

Данните показват, че един на всеки четири жители на възраст между 15 и 24 г. няма работа. Това е и най-високата младежка безработица в света, според Световната банка.

Осмото изследване показва каква е моментната картина на нагласите на около 200 млн. души. То разкрива, че пет години след началото на Арабската пролет за повечето млади хора стабилността е по-голям приоритет от демокрацията. Оптимизмът, че състоянието на региона ще се подобрява след 2011 година все повече намалява.

През 2016 г. само 36% от младите хора казват, че арабският свят е станал по-добро място за живеене след 2011 г. През 2012 г. 72% от младите са вярвали в това. 53% казват, че установяване на стабилност е по-важен от установяването на демокрация. Обратното смятат 28%. През 2011 г. 92% от младите араби са казвали, че да живеят в демокрация е най-голямата им мечта.

Arab Youth Survey е изготвено на база 3500 интервюта сред хора на възраст между 18 и 24 г. от международната социологическа агенция Penn Schoen Berland за Asda’a Burson-Marsteller.

Интервюираните са от Алжир, Бахрейн, Египет, Ирак, Йордания, Кувейт, Ливан, Либия, Мароко, Оман, Палестина, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Йемен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!