Повече от 510 милиона досиета на руснаци са изтекли онлайн от началото на 2024 г.

OFFNews 23 февруари 2024 в 11:26 1315 0

данни

Снимка Интернет

Повече от 510 милиона досиета на руснаци са изтекли от началото на 2024 г., обяви зам.-ръководителят на Роскомнадзор Милош Вагнер, цитиран от "Настоящее время". По думите му наведнъж са изтекли 500 милиона документа. Случаят се разследва.

Изтичането на бази данни е редовно явление в Русия от началото на войната, а сайтовете на правителствените агенции са подложени на постоянни хакерски атаки. През 2022 г. по данни на Роскомнадзор са регистрирани повече от 140 изтичания, като тогава онлайн са изтеглени 600 млн. досиета за руски граждани. През 2023 г. са регистрирани 168 изтичания на данни - около 300 милиона досиета.

Според изчисленията на InfoWatch обаче само през първата половина на 2023 г. в мрежата са изтекли 705 милиона записа с лични данни на руснаци, а през цялата 2022 г. - 667 милиона.

На 23 януари Държавната дума прие на първо четене "пакет от законопроекти, които ще увеличат наказанията за теч на лични данни на руснаци". Депутатът Александър Хинщайн заяви, че документът ще повиши глобите за операторите на лични данни при изтичане на информация и ще въведе наказателна отговорност за "незаконно използване" на такава информация.

Правозащитният проект "Първи отдел" предупреди, че този проектозакон изрично забранява работата с бази данни, "често използвани от разследващите журналисти". Според правозащитниците той е внесен в Думата от "лобисти на службите за сигурност".

"Ако този законопроект бъде окончателно приет, той ще засегне всеки, който работи с компютърна информация, съдържаща лични данни, получени по незаконен начин. Става дума за различни бази данни, достъпът до които и сега не е труден. Тази наказателна "тояга" може да се използва срещу следователи и журналисти, наред с други. Ако в дейността си следовател изпраща информация от Русия в друга държава, наказанието може да е 8 г. затвор", заяви адвокат Евгений Смирнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика