Повече от 1 млн. турци зад граница гласуваха на референдума

OFFNews 10 април 2017 в 10:02 2916 1

Повече от 1 млн. турци зад граница гласуваха на референдума

Над 1 милион турски граждани са гласували зад граница за референдума в Турция. Допитването касае промени в конституцията и въвеждане на президентска република. В Турция гласуването ще се проведе в неделя.

Турските граждани зад граница имат правото за гласуват в секции, разкрити на граничните пунктове. Такива има и на Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново. Гласуването може да бъде проведено и на летища и пристанища, където ще продължи и до 16 април - деня на вота. 

Според медиите избирателната активност на турските граждани зад граница е около 51-52 процента при общо 2,5 милиона избиратели в 31 страни в Европа.

Анадолската агенция предаде, че турските избиратели в България са проявили висока активност във вота, който се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, съобщава БНТ. В дипломатическите представителства у нас бяха разкрити общо 5 избирателни секции. По думите на турския посланик в София Сюлейман Гьокче броят на турските избиратели в България е около 10 хиляди души.

Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Търкиш еърлайнс", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция.

Бюлетините, подадени зад граница, ще имат решаващо значение за изхода от референдума.

От днес в Турция влизат в сила определени ограничения за предизборна пропаганда, които са определени от Висшата избирателна комисия (ВИК). Според тях премиерът, министрите и депутатите до 16 април нямат право да ползват служебни коли, самолети, а също и обществени средства за провеждане на митинги и други прояви. При нарушение на забраната ВИК има право да им потърси съдебна отговорност.

През настоящата седмица Турското радио и телевизия /ТРТ/ ще излъчва изявленията на представители на политическите партии в страната. Президентът Ердоган обяви по-рано пред ВИК, че няма да използва правото си да прави изявления по ТРТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови