Повдигнаха обвинение на командира на пожарникарите, гасили пожара в Кемерово

OFFNews 11 април 2018 в 15:49 4351 0

Повдигнаха обвинение на командира на пожарникарите, гасили пожара в мола в руския град Кемерово, при който загинаха 64 души. 

Обвинението срещу Сергей Генин е за проявена небрежност при изпълняването на задълженията му. 

Според следствието действията на Генин са довели до смъртта на поне 37 души, които по време на пожара са се намирали в киносалоните на четвъртия етаж на мола. 

"Пожарникарите са изгубили ценно време, което е могло да бъде използвано за спасение и евакуация на хора", обявиха от следствения комитет, цитирани от РИА Новости. 

Според руските власти Генин е игнорирал информация за по-кратък път до хората в киносалоните. 

Един от очевидците разказва, че съобщил на Генин, че във втория киносалон на четвъртия етаж има много хора, в това число деца, и посочил разположените непосредствено до западния вход стълби като най-краткия път до киносалона. Генин обаче игнорирал тези сведения и не ги сверил с план-схемата на мола. Вместо това той насочил пожарникарите към по-отдалечени стълби в югоизточната част на сградата. 

Стигайки до четвъртия етаж, пожарникарите се натъкнали на заключена врата и се върнали до стълбите до западния вход, по които се качили на четвъртия етаж. 

Домът на Сергей Генин е обискиран. Предстои той да бъде задържан. 

От Министерството на извънредните ситуации обаче обявиха пред ТАСС, че Генин е действал строго по устав, а дали има вина ще стане ясно в съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови