Повдигнаха обвинения на епископа на руската православна църква в Украйна митрополит Павел

OFFNews 01 април 2023 в 17:37 2843 4

Снимка СБУ

След като бяха повдигнати обвинения на митрополита, той беше откаран в Шевченския съд в Киев за определяне на мярка за нетклонение.

Службата за безопасност на Украйна повдигна обвинение срещу епископа на Руската православна църква в Украйна митрополит Павел (Петър Дмирович Лебед), известен в Украйна като Паша Мерцедеса, съобщи „24канал“.

Службите са извършили и обиски в дома на бившия викарий на Киево-Печорската лавра. Обвиненията са по два текста от НК на Украйна – разпалване на религиозна ненавист (чл. 161) и оправдаване на въоръжената агресия на Русия (чл. 436). Максималното наказание, което предвижда закона по втория текст е лишаване от свобода до 3 години, а по първия до 5.

Украинските медии показаха видео, на което Паша Мерцедеса подписва постановлението, с което му се повдига обвинение. Според прокуратурата много от изявленията на проруския епископ „са насочени към разпалване на религиозна вражда и омраза между вярващите на Украинската православна църква на Московската патриаршия и Православната църква на Украйна чрез унижаване на ПЦУ в сравнение с УПЦ МП и използване на обидни имена срещу ПЦУ и нейното духовенство“.

В събота трябваше да бъде гледана мярка за неотклонение на скандалния духовник и той беше откаран в Шевченския съд в Киев, но малко по-късно заяви, че не се чувства добре и съдебното заседание беше отложено за понеделник. Преди това вторият адвокат на митрополит Павел поиска отвод на съдията. Прокурорът не се съгласи с такова изискване и съдията отказа, след което дядо Павел обяви, че се чувства неразположен.

Митрополит Павел стана викарий на Киево-Печерската лавра през 1994 г. Оттогава той многократно е замесван в различни скандали. Митрополит Павел или Павло постъпва през 1984 година в Московската духовна семинария, завършва я през 1988, а през 1996 завършва и Киевската духовна семинария. От 1997 е епископ на руската православна църква в УКрайна, митрополит на Вишгород и Чернобил, викарий на Киевската митрополия. От 1994 г. е наместник на Киево-Печерската лавра. От 2008 г. до 2014 г. е член на Киевския градски съвет от проруската Партия на регионите. Освен това от 2009 г. е член на Междусъборното присъствие на Руската православна църква.

В Украйна митрополит Павел получи прозвището "Паша Мерцедес" заради особената си любов към скъпите автомобили. Самият митрополит отговори на тези коментари така: „Пеш ли да ходим? Да, караме коли, имам Мерцедес. Това не е лукс, а средство за придвижване. Ако пуснат добра наша кола, бих я карал. Тука нищо не виждам. Аз съм почти на петдесет години, имам диабет, болят ме ставите“.

По времето, през което беше викарий на Киево-Печерската лавра той многократно беше замесван в скандали, свързани с корупция и пране на пари от Московската патриаршия. По-конкретно измама с търгове за строителство на църкви и кражба на средства от държавния бюджет, които са били отпуснати за нуждите на Лаврата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

5

Гражданин

01.04 2023 в 21:07

Отчето не може ли да се вози в Опел или Форд? Или някоя японска кола. Непременно Мерцедес трябва да е. Чудя се кви са тия вярващи, дето така се оставят да ги стрижат. Не случайно по църковному се наричат стадо.

22547

4

dolivo

01.04 2023 в 19:22

Църквата ще я изчистят от ченгета , гейове , и други паразити преди нашата.

Трябва да работят денонощно помагайки на хора с кухня и храна, и разговори и напътствия, когато хората от епархията имат нужда.

Стига е хапвал, я диабет на 48 фанал...

-240

3

редовно четящ

01.04 2023 в 19:04

Така си е, божи служители само на книга, а иначе-крадливи ченгета.

1067

2

StinkingSonOf

01.04 2023 в 19:00

Споко пич, това не са църковни служители, а агенти на ФСБ и ГРУ. Ти къде си мислиш, че се намираме. Все едно не знаем, че и нашата църква е пълна с ченгета.