Потвърдено е: Една от жертвите на убиеца от Ханау е от България

OFFNews 20 февруари 2020 в 13:27 9309 0

Сред жертвите при атентатите в германския град Ханау има и български гражданин. Това заявиха от външно министерство пред OFFNews, позовавайки се на неофициална информация от полицията на федералната република.

Полът и името на жертвата не се уточняват.

По-рано днес Дойче веле обяви, че вероятно има загинала българка, а онлайн изданието на 24 часа съобщави за загинал наш сънародник, мъж на 40 години. Според информацията на вестника той бил вдовец, баща на малко дете.

И двете медии не посочват източник на информацията. 

Според ТВ+ загиналият е българин на 33 години и се казва Калоян Велков. Мъжът бил от мездренското село Люти дол, а новината е потвърдена пред телевизията от баща му.

Снощи стрелец, воден от ксенофобски подбуди, остави 11 трупа, след като откри огън в два наргиле бара в Ханау, а после и на един от градските площади. Първоначално се смяташе, че става въпрос за няколко нападатели, които се придвижвали с автомобил. По-късно обаче стана ясно, че предполагаемият убиец е отрит мъртъв в дома си. Там е намерен и трупът на 73-годишна жена. Предполага се, че става дума за майката на извършителя, която навярно е била застреляна от него.

Още рано сутринта бяха изказани предположения, че извършителят е бил ръководен от деснорадикални мотиви.

Агенция ДПА съобщи, че Главната прокуратура е завела разследване за терористичен акт с ксенофобски мотиви. Възможно е обаче да става дума и за човек с психически отклонения. В намереното в дома му писмо, според „Билдцайтунг", били изразени някои твърде объркани мисли.

Според информации от средите за сигурност само няколко дни преди кървавото деяние предполагаемият извършител е публикувал видео в Ютюб. На перфектен английски в него той отправял „лично послание до всички американци". Клипът, който до тази сутрин е можел да се види в интернет, явно е бил заснет в частно жилище.

В него мъжът заявява, че в САЩ има подземни военни бази, които служели на дявола. Там се изтезавали и убивали деца. Американските граждани трябвало да се „пробудят" и да излязат „на борба" срещу тези явления. Във видеото обаче няма никакво указание, че въпросният мъж смята да извърши кърваво престъпление.

ДПА съобщава, че става дума за 43-годишен германец, който е имал легално притежаван ловен билет. В колата му били намерени муниция и пълнители, съобщава „Билдцайтунг", позовавайки се на източници от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови