Посолството на САЩ в Москва спира почти всички консулски услуги

OFFNews 12 май 2021 в 17:45 1943 0

Снимка wikimedia

От днес посолството в САЩ в Москва спира повечето консулски услуги даже и за американски граждани заради драстичното съкращаване на персонала на мисията.

На 15 април САЩ наложи нови санкции срещу властите в Москва, сред тях - експулсирането на 10 руски дипломати и забрана на американските банки да изкупуват пряко руски държавни облигации.

В отговор Москва също обяви 10 дипломати за персона нон грата и забрани американските дипломатически представителства в Русия да наемат неамерикански граждани. Това принуди посолството на САЩ да се раздели с всички свои местни служители, което е намалило персонала му със 75 процента.

"Посолството в Москва повече няма да осигурява рутинни нотариални услуги, консулски удостоверения за раждане в чужбина или подновяване на паспорти", се съобщава в сайта му. Изключения ще се правят за дипломати и имигрантски визи по животозастрашаващи неотложни случаи.

Отношенията между САЩ и Русия са обтегнати след обвиненията на Вашингтон за руска намеса в американските президентски избори от 2020 г., шпионаж и кибератаки.

Въпреки това Вашингтон и Москва обсъждат евентуална среща на върха между Джо Байдън и Владимир Путин в трета страна следващия месец, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови