Посолството на Еквадор предава на САЩ личните вещи на Джулиан Асандж

OFFNews Последна промяна на 20 май 2019 в 21:06 1820 0

Джулиан Асандж

Снимка АА

Посолството на Еквадор в Лондон започна предаването на някои лични вещи на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, останали в сградата след ареста му, на САЩ, съобщи Би Би Си.

Сред вещите, предадени на представители на американските власти, са негови записи, юридически и медицински документи, както и електронни устройства. Главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон реагира на акта с връчването на вещите на САЩ и заяви, че Еквадор е ръководен от престъпници и лъжци, а администрацията на Доналд Тръмп подбужда съюзниците си да действат като в Дивия Запад.

Адвокатът на Асандж Ейтър Мартинес определи действията на Еквадор като нарушение на правилата за предоставяне на убежище. „Еквадор извършва чудовищно нарушение на най-базовите норми за предоставяне на убежище, като предава всички лични вещи, принадлежащи на този, на когото е предоставено убежище, без преглед на страната, от която го защитава, т.е. САЩ“, коментира адвокатът.

През април 2019 г. властите на Еквадор разрешиха на британската полиция да влезе в посолството и да арестува основателя на WikiLeaks, който се укриваше там 7 години. Те разрешиха да бъдат иззети личните вещи на Асандж. Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че обвинява Асандж в заговор с бившия информатор на WikiLeaks Челси Манинг заради нахлуване в мрежата на правителствените сървъри на Америка.

На 1 май съдът във Великобритания осъди Асандж на 50 седмици затвор за нарушаване на условията за свободата под гаранция. Става дума за събитията от 2012 г., когато Асандж бе обвинен в Швеция за сексуални престъпления, а Великобритания трябваше да реши въпроса за екстрадирането му. Когато той излезе на свобода, не се яви в съда и се укри в еквадорското посолство в Лондон. По-късно властите в Швеция закриха това дело, но пък през май т.г. го отвориха отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови