Последният ефир на крайцера ''Москва'': Две пробойни под ватерлинията, витлото спря, мостикът мълчи

OFFNews 15 май 2022 в 18:35 31788 7

Крайцерът Москва

Снимка MigNews

Флагманът на Руския Черноморски флот "Москва" потъна, след като беше поразен от две украински ракети "Нептун"

"Потвърждавам, две пробойни под ватерлинията, накланя се настрани, крен 30 градуса! Мостикът е отрязан и мълчи. Да се проведе буксировка, няма ход за сближаване, провеждаме спасяване на екипажа според силите ни." Това крещи мъжки глас от запис, за който оперативното командване "Юг" на украинската армия твърди, че е от последния ефир на потопения флагман на Руския Черноморски флот крайцера "Москва". Аудиозаписът беше публикуван първо от украинската агенция УНИАН.

Аудиото върви на фона на сирени, оповестяващи тревога на борда на кораба. Мъжкият глас се опитва да се свърже със спасителите, които трябва да вземат кораба на буксир, но обяснява, че витлото е спряло и корабът няма ход. Морякът от радиостанцията повтаря няколко пъти съобщението, след което записът приключва.

Флагманският крайцер на Черноморския флот "Москва" потъна на 14 април, след като малко по-рано беше поразен от украинските ракети "Нептун". Предполагаше се, че на борда е имало около 500 души екипаж. Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди официално смъртта на един-единствен юнга.

Наблюдатели обвиниха Русия, че лъже за крайцера и за съдбата на екипажа, в който се предполагаше, че има и матроси на наборна служба. След няколко дни мълчание за съдбата на кораба Русия публикува кадри, за които твърди, че са с участието на оцелелия след потъването на кораба екипаж. Възможно е видеото да е старо, тъй като на кадрите се вижда военнослужещ, който се води изчезнал. И до днес близките му продължават да го търсят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

9

Пустиняк

17.05 2022 в 14:32

Подводниците са под вода в морето. В Севастопол са на кея. Там ще ги думнат като влязат в обхвата на М 777 или Химариса

2051

7

Propaganda

15.05 2022 в 22:52

Да си беше седял в землянката този руски орк, можеше още да е жив, не храна за рибите. Заедно с още 300 себеподобни.

-1495

6

zuIjin

15.05 2022 в 22:49

Един ден ще се събудим и ще научим че Путлер е бил убит. Този ден е много скоро.

-60

5

офф бее

15.05 2022 в 22:11

Така е, Пешо. Победата е за Украйна! Но уплашения плъх, заклещен в ъгъла, търси начин да си спаси кожата. И е готов да хапе.

440

3

Pietro

15.05 2022 в 21:10

Всичките 6 подводници на руския черноморски флот са напуснали базата си в Севастопол, сочат снимки от американски разузнавателни спътници. Това показва, че орките се готвят да обстрелват Одеса. Засега няма данни украинците да разполагат с противолодошни оръжия. Обезумелите руски генерали вероятно са получили заповеди от Москва да атакуват Одеса. Включването на подводници с крилати ракети (по 6 на борда на вяска от тях) едва ли може да спре загубите на руснаците на сушата. Но със сигурност може да доведе до смъртта на още много цивилни и до нови разрушения на инфраструктурата в Украйна. Висчко това е продължение на един ужасен, варварски, дивашки сценарии, аворът на който е известен - Путлер.

10298

1

AntiZ

15.05 2022 в 19:25

"Последният ефир на крайцера "Москва", и...пошол нах*й!