Посланикът на ЕС в Скопие: Ако не промени Конституцията, процесът ще спре

OFFNews 31 юли 2022 в 17:21 8598 1

Архив

Снимка Getty Images

Това казва посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър

Ако Северна Македония не промени конституцията си, за да впише в нея българите, процесът на преговори на Скопие за влизане в ЕС ще спре.

Това казва посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър в интервю за македонската секция на Радио Свободна Европа, цитирано от БТА.

"С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република Северна Македония, преговорите са отворени, а първата междуправителствена конференция поставя началото на целия процес. Когато скринингът приключи, следващата фаза изисква и следваща междуправителствена конференция, а нейното провеждане зависи от изпълнението на двустранното споразумение между България и Северна Македония. Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос."

Той обяснява, че присъединителният процес би приключил "не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България".

Гиър отказа да коментира искането на опозицията в страната за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната „голямата картина“ и стратегическият избор, който Северна Македония е направила преди много години.

"Това е суверенно решение. ЕС е доброволен проект, основан на реформи и демократични принципи. Възможно е да напуснете, дори ако сте член. Видяхме това с Обединеното кралство. Така че целият проект и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз, който се основава на фундаментални демократични принципи.... Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци. Явно няма причина тази държава да поставя под съмнение своята идентичност. Попитахте дали има гаранции, нека бъдем ясни, гаранции няма. Самият процес няма 100 процента гаранция. Самият процес се състои от поредица от моменти, в които трябва да се вземат единодушни решения. Така работи за всички държави и никоя преговорна рамка не гарантира, че няма да бъдат повдигнати и други въпроси, но ако те бъдат повдигнати, ЕС ще се справи с тях, както е правил в процеса на членството на други държави", каза Гиър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

1

хr4

31.07 2022 в 23:24

Като го чета това интервю изпитвам некво перверзно удоволствие. Севмаците се мислеха за мноо хитри, ама...