Посланик Марин Райков за Елизабет II: Разговорите ни бяха много сърдечни, знаеше немалко за България

OFFNews 09 септември 2022 в 10:40 1929 0

Марин Райков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Марин Райков

Само часове преди смъртта си, тя събра сили да изпълни дълга си да въведе в нейните функции новия министър-председател Лиз Тръс. Направи това изправена, по същия начин проведе и разговора с мен. Не обичаше да бъде виждана в инвалидно кресло или седнала, защото държеше да излъчва авторитет. Винаги е излъчвала достойнство и строгост, но и голяма сърдечност.

Това заяви пред БНТ посланикът ни във Великобритания Марин Райков. По думите му за кончината на кралица Елизабет II за британците е краят на една епоха. Райков посочи, че повечето от тях не са познавали друг монарх в рамките на своя живот и, че по време на нейното царуване, са се сменили 15 министър-председатели на Великобритания и 14 президенти на Щатите. "Свидетел на историята, свидетел на цяла една епоха", описа кралицата дипломатът.

"Разговорите ни бяха много откровени и сърдечни. Знаеше немалко неща за България. Беше се запознала в известни подробности с основните теми в нашите двустранни отношения с Великобритания. Разбира се, тя има и лични роднински отношения със Симеон Сакскобургготски, следователно повече от очевидно е, че имаше и други теми, които я интересуваха", каза още посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

''Боже, пази краля!'' Какво се променя след смъртта на Елизабет Втора

По-късно днес новият британски крал Чарлз III ще направи обръщение към нацията. След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще се състои коронацията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови