Посланичката на Украйна Олеся Илашчук връчи копия от акредитивните си писма в МВнР

OFFNews 28 март 2023 в 16:12 3369 0

Снимка МВнР

Олеся Илашчук и Костадин Коджабашев

Новоназначената посланичка на Украйна в България Олеся Илашчук връчи копие от акредитивните си писма на Заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев, съобщи МВнР. От министерството обявиха, че Коджабашев е приел и копия на акредитивните писма на новия посланик на Грузия Отар Бердзенишвили.

Още при издаването на указа за назначаването на Н. Пр. Олеся Илашчук украинските медии гръмнаха, че тя "няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута". Впоследствие Киев обяви, че ако не се справи, ще я смени, както би станало и със всеки друг посланик, който не съумее да защитава интересите на страната.

По време на срещата с посланик Илашчук днес според протоколното съобщение на МВнР заместник-министър Коджабашев е отбелязал отличните отношения между България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчертал, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на разговора е била препотвърдена твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия, както и приноса на страната ни в подкрепа на Украйна. Било е акцентирано върху факта, че сме на 6 място по принос на база брутен вътрешен продукт, както и върху оказаната съгласно решенията на Народното събрание подкрепа, включително за подпомагане на цивилното население и украинските бежанци. Специално е била подчертана и подкрепата за териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториални води, както и участието на България в подкрепа на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия.

Посланик Илашчук е благодарила за оказаната от България подкрепа, като подчертала, че тя е високо оценена от украинския народ.

В рамките на срещата с посланика на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили заместник-министър Коджабашев е изтъкнал отличното сътрудничество както в двустранен, така и в регионален и международен план. Страната ни разглежда приоритетно отношенията си с Грузия в рамките на Източното партньорство и Черноморския регион, като оказва активна подкрепа по линия на Официалната помощ за развитие. България подкрепя традиционно и активно европейската и евроатлантическа перспектива на Грузия и териториалната й цялост в международно признатите й граници. Като знак на подкрепа специално бе отбелязано и че страната ни е единствената, изпълнявала три пъти ролята на „Посолство за контакт на НАТО“ в Грузия.

Двамата събеседници са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес, като бе споделено желанието за реализация на визити на високо и най-високо равнище, както и за скорошно провеждане на политически консултации между двете външни министерства.

В края на срещите заместник-министър Коджабашев е пожелал успех на двамата новоназначени посланици, като ги увери, че по време на техните мандати винаги могат да разчитат на съдействие от страна на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !