Пошел, Саня! Харков събори паметника на Александър Невски

OFFNews 19 май 2022 в 12:55 4950 3

Паметник на Александър Невски в Харков
Паметникът беше издигнат в Харков за 350-та годишнина на града.

Строители, наети от градския съвет в украинския град Харков, събориха в четвъртък в присъствието на униформени военни паметника на Александър Невски, княз на Новгород и православен светец, васал на Златната орда. За демонтажа съобщи първо в Туитър Nexta.tv. През декември 2008 година личността на средновековния аристократ зае първо място в продължилия половин година конкурс за избор на най-важната личност в историята на Русия.

Триметровата медна фигура на Александър Невски беше вдигната в парка близо до храма „Александър Невски“ в Харков през 2004 година за 350-та годишнина на града. Пълководецът е беше представен от скулптора с ризница с меч в ръка, като според автора на композицията Сейфадин Гурбанов така трябва да е изглеждал Невски в момента, в който е произнесъл фразата „Който с меч дойде при нас, от меч ще загине“, макар това да е художествена измислица на писателя Петър Павленко за филма „Александър Невски“. През март 2020 година руският президент Владимир Путин използва този цитат, за да заплаши всеки, който би се осмелил да нападне Руската федерация.

Демонтажът на Александър Невски стана с помощта на въздигнато в култ превозно средство – трактор, който издърпа статуята от постамента. „Последен ден на Саша на този постамент, пошел, Саня!“ – коментира един от авторите на клиповете от събарянето на монумента. Невски направи почти пълно салто, преди да рухне върху плочника пред постамента си.

Животът на „Саня Невски“ на площада в Харков не беше лек. На 17 май 2015 година в харковската милиция беше получено съобщение, че неизвестни лица са откраднали меча на Александър Невски от паметника, а в паметника на пълководеца остана само дръжката, изглеждаща като бутилка с бира. Още на 5 юни в ръката му беше сложен нов меч. За разлика от оригинала, направен от мед, новият беше бронзов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

4

За МОЧА дузина трактори ще трябват, но пък и една сапьорска група би решила качествено "преместването".

2099

2

Mateevk

19.05 2022 в 13:26

Украинците пак ни изпревариха - и за паметника сега, и за превъоръжаването с натовско оръжие...

2910

1

ivenco

19.05 2022 в 12:59

Нашия Саня няма да събаряме,само ще преименуваме. Айде няма време. ;)