Португалските лекари се обявиха против закон за евтаназията

Последна промяна на 18 февруари 2020 в 17:49 970 1

Организацията на португалските лекари се обяви против проектозакон, визиращ легализиране на евтаназията, който ще бъде обсъден в четвъртък в парламента на страната, предаде Франс прес. С това те се присъединиха към противниците на закона, водени от католическата църква.

"Не сме съгласни, защото това противоречи на медицинската практика и нарушава етичния код на лекарската организация", заяви председателят й Мигeл Гимараеш.

"Лекарите се учат да се грижат за пациентите и да спасяват животи. Те не са готови да участват в действия, водещи до смърт", добави той след среща с консервативния португалски президент Марселу Ребелу де Соуза.

В четвъртък португалският парламент трябва да разгледа пет законови текста в подкрепа на евтаназията, един от които е внесен от управляващата Социалистическа партия. През май 2018 г. парламентът отхвърли с малко мнозинство няколко подобни предложения.

Католическата църква оглави съпротивата срещу узаконяването на евтаназията, опитвайки се да мобилизира много католици, както и представители на други религии. За разлика от 2018 г., този път епископите подкрепиха провеждането на референдум за допитване до населението, смятайки, че мнозинството ще отхвърли евтаназията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1057

1

kokoten

18.02 2020 в 18:22

Това не е медицински въпрос,а морално-правен.Всяка страна трябва да реши за себе си дали е дорасла да предприеме тези мерки...