Португалия дава 4.9 млрд. евро, за да спаси една от най-големите си банки

OFFNews 04 август 2014 в 12:48 2842 1

Португалия ще спаси от фалит една от най-големите си банки - Banco Espirito Santo - като отпусне 4.9 милиарда евро.

Това е обявил управителят на Централната банка в страната Карлос Коща, цитиран от агенция "Ройтерс".

След преговори между Португалия и ЕС е било взето решение да се раздели проблемната банка на две институции. Едната ще бъде лоша банка, в която ще останат акционерите и кредитите, която ще бъде капитализирана от държавата. В другата - Novo Banco, ще се прехвърлят депозитите и активите, които ще бъдат изплатени през стабилизационен фонд, създаден през 2012 г.

Подобен план имаше и за българската КТБ, но впоследствие властите у нас се отказаха от изпълнение на публично заявените намерения от шефа на БНБ Иван Искров. Според тях в "добра" банка трябваше да се превърне купената наскоро от КТБ "Креди Агрикол България", преименувана по-късно на ТБ "Виктория".

Загубите на "лошата" португалска банка ще бъдат поети от необезпечените облигационери и акционерите на банката, в това число холдинга Espirito Santo, който притежава 20 на сто от акциите, и френската банка Credit Agricole, която е собственик на 14,6%.

Рекапитализацията на Novo Banco ще е в размер на 4,9 млрд. евро и ще бъде осъществена с помощта на специалния банков стабилизационен фонд, създаден през 2012 г. от португалското правителство.

Нещо подобно трябваше да се случи и в България, а част от необходимите средства да се пренасочат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Финансовите проблеми на втората по големина банка Banco Espirito Santo ескалираха в началото на юли.

Главният изпълнителен директор и топ мениджър от фамилията Рикардо Салгадо беше задържан във връзка с разследване за измами и пране на пари, след като се оттегли от ръководния си пост в банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews