Порошенко ще бъде разпитан за убитите на Евромайдана

OFFNews 06 май 2019 в 16:16 3673 1

Петро Порошенко, Украйна

Снимка ukranews.com

Главната прокуратура на Украйна призова за разпит все още действащия президент Петро Порошенко, съобщава агенция „Украински новини“.

Цитиран е началникът на управлението за специални разследвания Сергей Горбатюк, според който държавният глава е свидетел по делото за престъпленията срещу „евромайданците“. Следователите смятат да разпитат Порошенко утре, той трябва да подпише и протокола от разпита от ноември 2016 г.

По-рано той твърдеше, че по време на Евромайдана през 2014 г. лично е изнасял телата на загиналите, а също и помагал на ранените. Запис на изявленията на президента публикува журналистката Татяна Висоцкая в своя канал в YouTube, като в коментарите под видеото написа, че Порошенко преувеличава своята роля и се опитва да пренапише историята.

Украинският политик Олег Царев, който бе активен участник в онези събития, казва, че Порошенко не би могъл да изнася ранени и убити от Евромайдана, тъй като се е появявал там изключително рядко, а и изобщо не можел да избере към коя страна да се прилепи. Кулминацията на протестите бе в утрото на 20 февруари, когато на площад „Независимост“ възникна стрелба. Неизвестни снайперисти стреляха както по милиционерите, така и по демонстрантите. Последваха безредици, бягство на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович и смяна на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови