Порфирий е новият патриарх на Сръбската православна църква

OFFNews 18 февруари 2021 в 23:49 1665 0

Снимка АП / БТА

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за нов патриарх Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщава БТА.

Порфирий е 46-ият патриарх на Сръбската православна църква.

За поста имаше трима кандидати, получили подкрепата на 36-тe членове на Събора: освен Порфирий, Бачкият владика Ириней и владиката на Баня Лука Ефрем.

Името на Порфирий беше изтеглено от Евангелието от монаха Матей.

За пръв път изборът на патриарх се извърши извън сградата на Патриаршията, в храма Свети Сава, и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други - в монашеските килии на Патриаршията.

Кой е новият патриарх?

Порфирий е роден през 1961 г. в Бечей със светското име Първослав. През 1985 г. става монах в манастира Високи Дечани в Косово.

Завършил е Православния богословски факултет в Белград през 1986 г., а по-късно защитава докторат в богословския факултет в Атина. След това се премества в манастира Свети Архангели в Ковил, където е избран за игумен.

"Станах монах, защото търсех в църквата това, което наистина предлага и заради което съществуваме на този свят, защото Бог не е нито хърватин, нито сърбин, нито немец - той е любов", разказва Порфирий.

В манастира Ковил той се посвещава на излекуването на млади хора от зависимости и обителта се превръща в духовно убежище за млади интелектуалци, артисти, рок музиканти.

През 2005 г. Порфирий организира терапевтична общност "Земя на живите" за лечение на наркомания.

През 2010 г. Съборът му възлага да формира свещеническата служба в сръбската армия.

От юли 2014 г. е Загребско-люблянски митрополит. При назначението си казва, че поема новата длъжност без предразсъдъци и с отворено сърце към всички граждани на Словения и Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews