Пореден натиск върху неудобните: Журналист бе арестуван в Беларус

OFFNews 18 юли 2023 в 15:18 1021 0

Карней

Снимка Свободна Европа

Игор Карней

Властите в Беларус арестуваха известния журналист Игор Карней, който работи с финансираното от САЩ радио "Свободна Европа", предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че това е поредно оказване на натиск върху опозиционни фигури, независими журналисти и правозащитници.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че 55-годишният Карней е бил арестуван вчера в Минск, а апартаментът му е бил обискиран, като полицията е иззела телефони и компютри, каза пред АП дъщерята на журналиста - Полина.

Властите не са дали обяснение за ареста и за претърсването.

Радио "Свободна Европа" е обявено за екстремистко в Беларус и работата с него или разпространяването на неговото съдържание се наказва с до седем години затвор.

Карней работи за беларуските и руските звена на "Свободна Европа" от 2000 г., но през последните години не е подписвал материалите си.

Най-старата и най-известна правозащитна група в Беларус "Вясна" съобщи, че Карней е бил откаран в следствения арест "Окрестина", известен с тежките си условия и изтезанията на затворници. Според "Вясна", цитирана от БТА, нито адвокатите, нито членовете на семейството имат право да разговарят или да се видят с Карней.

Журналистите и активистите в Беларус са подложени на масирани репресии след изборите през август 2020 г., които дадоха шести мандат на президента Александър Лукашенко.

След изборите, които бяха заклеймени като фалшифицирани от опозицията и Запада, Беларус беше обхванат от масови протести, в някои от които участваха повече от 100 000 души. Властите отговориха с жестоки репресии - над 35 000 души бяха арестувани, хиляди бяха пребити от полицията при задържането, а десетки неправителствени организации и независими медии бяха закрити.

Сега в Беларус зад решетките се намират общо 36 журналисти. Карней беше задържан няколко пъти, докато отразяваше протестите, но за разлика от много свои колеги той остава в Беларус въпреки репресиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика