Поражение за партията на Марин Льо Пен на местните избори във Франция

OFFNews 28 юни 2021 в 10:30 1573 0

Снимка Getty Images

Френската крайна десница отново не успя да спечели нито един регион на втория тур на местните избори в неделя според данните от екзитполовете. Така лидера на "Националния съюз" Марин Льо Пен не можа да докаже, че партията й е готова да поеме управлението след президентските избори догодина. 

Южната провинция Прованс - Алп - Кот д'азюр (PACA) беше сочена за най-добрата възможност на крайно дясната партия да спечели първата си регионална победа, но левите партии се обединиха в "републикански фронт" и успяха да се преборят за региона. 

Партията на президента Еманюел Макрон също не успя да спечели нито един регион, но правителствен източник заяви, че са възможни някои промени. 

„Тази вечер няма да спечелим в нито един регион, защото противниците ни влязоха в неестествени съюзи и направиха всичко възможно, за да ни попречат да покажем на французите способността си да ръководим регионална администрация“, заяви Льо Пен пред привържениците си.

Льо Пен обвини и правителството, че е организирало зле изборите, след като приблизително двама на всеки трима гласували избраха опцията "Въздържал се".

Резултатите повдигат въпроса колко е успешна стратегията на Льо Пен за смекчаване на имиджа на нейната антиимиграционна, евроскептична партия, която се опитва да спечели от гласовете на традиционната десница. Въпреки това анализаторите казват, че очевидният неуспех на Льо Пен и нейната партия в два от силните им региони не трябва да се екстраполира спрямо президентските избори догодина.

Слабото представяне и на партията на Макрон подчертава, че тя не е успяла да се утвърди на местно ниво и подкрепата вероятно се върти повече около фигурата на президента. 

Резултатите от регионалния вот очертават вероятна надпревара между три партии на президентския вот догодина - формациите на Макрон и Льо Пен и кандидат на дясно-центристките партии. Най-вероятният им опонент ще бъде консерваторът Ксавие Бертран. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!