Поне 50 м от пробития балтийски газопровод 'Северен поток' липсват

OFFNews 18 октомври 2022 в 13:28 3361 0

поток

Снимка Архив

Според шведските и датски разследващи е имало мощен взрив, който е пробил газопровода "Северен поток".

Участък от поне 50 метра от пробития балтийски газопровод "Северен поток 1" липсва, се разбира от първите разпространени снимки на щетите, съобщи шведският в. "Експресен", цитиран от Ройтерс и БТА.

Шведската полиция и прокуратура подозират, че течовете, които се появиха по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на 26 септември, са били причинени от умишлени подводни взривове, и разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб.

Видеоматериал на "Експресен", заснет с подводен дрон, управляван дистанционно, показват нагънат метал и зеещ тръбопровод в мътните води на Балтийско море.

Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани, се вижда на кадрите, заснети на дълбочина от около 80 метра.

Видеото е от вчера, уточни "Експресен". Ройтерс прави уговорката, че не е в състояние е да удостовери, че публикуваното от вестника видео е от "Северен поток 1".

Шведските служби за сигурност казаха този месец, че са иззели материал от мястото, след като приключили разследването си. 

Шведският военноморски флот и полиция отказаха коментар.

Междувременно полицията в Копенхаген, която разследва отделни пробойни в двата тръбопровода, обяви, че дупките, установени в датската част на Балтийско море, изглежда са били причинени от "мощни експлозии".

Предварително разследване на щетите по двата газопровода "Северен поток" в датската част от Балтийско море показва, че течовете са предизвикани от "мощни експлозии", съобщи Ройтерс, като се позова на полицията в Копенхаген.

По-нататъшните разследвания на течовете в изключителната икономическа зона на Дания ще се провеждат съвместно от полицията в датската столица и националната служба за разузнаване и сигурност.

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Шведските и датските власти разследват четири теча по тръбопроводите, които свързват Русия с Германия през Балтийско море, и се превърнаха в гореща точка в украинската криза.

Датската полиция не каза кога се очаква да приключи разследването.

Световни лидери нарекоха щетите акт на саботаж, а Москва се опитва да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ. Вашингтон отрече всякаква намеса, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!