Поне 316 задържани на протести срещу войната в 16 руски града (допълнена)

OFFNews 06 март 2022 в 12:27 1729 1

Снимка Новая газета

Най-малко 316 души са задържани в различни градове на Русия заради протести срещу войната в Украйна. Статистиката може да се види на ОВД-Инфо и е от 12:03 часа (11:03 часа българско време). Става дума за демонстрации в 16 града на руския Далечен изток и Източен Сибир.

Мониторинговата група допълва, че има задържани в руския пристанищен град Владивосток и в сибирския град Иркутск. По-късно информацията бе обновена и към 14 часа (13 часа българско време) арестуваните станаха 1015 души.

Според кореспондент на "Новая газета" на митинга във Владивосток са се събрали около 100 души, като около 15 от тях са били задържани. Няколко протестиращи са носили плакати и лентички и скандирали лозунги. Служителите на руското вътрешно министерство все още не са предоставили подробна информация за броя на задържаните.

Критикът на Кремъл Алексей Навални призова жителите на Москва и Санкт Петербург да излязат на улицата и да протестират с искане войната да спре.

Демонстрациите са насрочени за 14 ч. московско (13 ч. българско) време на Манежния площад в Москва и "Гостиний двор" в Санкт Петербург. В последните часове и руската прокуратура, и вътрешното министерство предупредиха отново, че демонстрациите не са разрешени, а мнозина могат да се окажат в затвора с присъди от няколко години.

Петнадесет полицейски микробуса, девет автобуса и десетина микробуса дежурят на Театралния площад в Москва и пред него, съобщава кореспондент на "Новая газета". Служителите на реда, включително тези с каски и бронежилетки, не спират гражданите, които се разхождат из центъра.

L 13:50 часа в Санкт Петербург близо до Гостини Двор полицейски високоговорители съобщават, че в града са в сила ограничения срещу коронавируса: според силите за сигурност всеки, който се разхожда без маски, ще бъде поставен извън закона, съобщава "Новая газета". След това те започват да задържат случайни минувачи. Междувременно на входа на метростанция "Гостини Двор" свири военен оркестър.

Протестите в други градове се провежд9ат на централните площади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Лилипутин освободителя защо не отиде да говори пред хората както Кирил Петков? Вчера какъв беше този слаб монтаж със стюардесите? Абе къде е Лилипутин?
 
X

Да помогнем на украинските деца!