Поне 28 загинали при разрушаването на язовирната стена в Лаос

OFFNews 24 юли 2018 в 16:00 2064 0

Снимка Attapeu Today

Спасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос, съобщи ТАСС, позовавайки се на Виетнамската информационна агенция.

Стотици хора остават в неизвестност.

Стената на язовира, който се намира недалеч от границата с Виетнам, се е разрушила снощи и излелите се пет милиарда кубически метра вода са наводнили шест села и са унищожили над 1000 къщи, предадоха световните агенции, позовавайки се на лаоската държавна осведомителна агенция КПЛ. Без дом са над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Висши правителствени представители са се отправили към мястото на бедствието. Причината за срутването засега е неизвестна. Според строителната компания възможно е причината да е в продължителните дъждове, след които в язовира са се събрали значителни количества вода, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Южнокорейската агенция Йонхап предаде, че една от участващите в строителството южнокорейски компании е изпратила в Лаос своя президент и сформирала в Сеул екип за спешни действия.

Компанията се опитва да установи дали язовирът е прелял, или язовирната стена се е скъсала. Според Йонхап, която цитира неназован представител на същата компания, количеството на валежите в района е били три пъти повече от обичайното и един от петте помощни язовири е прелял.

Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства.

Язовирът и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена фирма, включваща южнокорейски, тайландски и лаоски компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови