19 души са загинали при взрив и стрелба в колеж в Крим (видео, обновена)

OFFNews 17 октомври 2018 в 14:58 5704 0

19 души са загинали при взрив и стрелба в кримския град Керч. Първият заместник на началника на Росгвардия Сергей Меликов определи експлозията в Политехническия колеж в град Керч като „терористичен акт“.

„Трагичните събития, които се случиха в Керч, засягат и Росгвардия. Ние сме участници в изпълнението на онези задачи, определени ни като нормативна база. Мога да кажа, че подразделенията на Росгвардия изпълняват функции при изпълнение на последиците от този терористичен акт“, заяви Меликов пред журналисти, съобщава "Фокус".

По думите му, в учебното заведение е задействано самоделно взривно устройство, което е било последвано от стрелба.

Загиналите при инцидента са 19, а пострадалите – 52-ма, като 20 от тях са хоспитализирани с наранявания от различна степен.

По-късно властите определиха случилото се като масово убийство. 

На място работят медицински екипи, полиция, спасители и инженери.

"Излязохме навън и след няколко минути започнаха взривове. Отначало на първия етаж, след това на втория етаж. Всички започнаха да викат, чухме стрелба. Звуците се приближаваха, започнаха да стрелят по студентите. Всички изтичахме в сградата, но там се включи противопожарната аларма", разказва Виктория, свидетел на атаката пред РИА Новости. 

"Започнахме да прескчаме оградата. Видяхме няколко ранени момичета. До нас простреляха момче. Той не можеше да върви сам, не можеше да си стъпи на крака. Пренесоха го през оградата. Част от студентите прескочиха оградата, друга част влезе в изоставена сграда, счупиха стъклата и влязоха там", допълни тя. 

По-късно кримските власти обявиха, че нападателят е идентифициран като студента от четвърти курс Владислав Росляков. Той се е самоубил след нападението. Тялото му е намерено в библиотеката на втория етаж на колежа.

Причините за нападението все още се изясняват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови