Помпео в Берлин: Заплахата за свободните общества идва от Русия и Китай

OFFNews 08 ноември 2019 в 20:50 2702 1

Майк Помпео

Снимка АА

Три десетилетия след падането на Берлинската стена САЩ смятат, че Вашингтон и съюзниците му все още са принудени да се противопоставят на сериозни противници, в това число и на комунистическия режим.

Свободният свят трябва да продължи да се защитава от опасностите, произлизащи от Русия и Китай. За това говори в петък държавният секретар на САЩ Майк Помпео в словото си пред Бранденбургската врата в Берлин, цитиран от VoA /Voice of America/.

Да се избягват зависимостите от руската енергетика

Според Помпео, двете демократични държави САЩ и Германия притежават значителен политически и икономически капитал и сила, но въпреки това не им е лесно да спират заплахата, която произлиза от несвободните страни към свободния свят.

„Именно заради това ние сериозно настояваме Германия да не се окаже зависима от руската енергетика“, подчерта Майк Помпео.

Държавният секретар заяви, че Русия „нахлува в съседните страни и убива политическите си противници“. Според него руските власти „използват полицейски набези и изтезания спрямо кримските татари и украинците, които се противопоставят на руската агресия“.

Той подчерта, че Русия погазва независимостта и на Православната църква в Украйна.

Китайската заплаха

Държавният секретар отправи нападки и срещу Пекин.

„В Китай комунистическата партия създава нов модел на авторитаризма“, посочи Помпео пред участниците в срещата във фондация Körber-Stiftung, като обвини Китайската комунистическа партия /КПП/ в прилагането на тактиката на натиск върху народа, забранявайки на критиците на режима да пътуват зад граница и преследвайки близките на мюсюлманите от Синцзян, които искат убежища в други държави.

Външното министерство на Китай разкритикува Помпео заради думите му по адрес на КПП. „Помпео атакува китайската политическа система, като разправя за някакви китайски заплахи, с идеологическо предубеждение и мислене в стила на студената война. Китайското правителство изразява дълбоко възмущение“, заяви говорител на дипломатическото ведомство.

Помощ за Украйна

В отговор на въпрос за ангажимента на САЩ по въпроса за установяването на мира в Украйна, Помпео подкрепи доставките на отбранителни въоръжения за Киев. Той допълни, че САЩ са предоставили на Украйна инструменти, необходими за защита на страната от агресията на Русия.

„Ние трябва да признаем, че ценностите на свободните страни противоречат на ценностите на несвободните“, подчерта Помпео.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови