"Помислих, че са ракети. Погледнах навън и видях, че са терористи"

Оцелелият след атентата в Тунис кмет на испанската провинция Валмол разказва за преживяното

OFFNews 19 март 2015 в 11:07 5766 1

Снимка AFP

Хосеп Кусидо е кмет на провинцията Валмол, Испания. Той е и един от оцелелите в терористичната атака, която стана тази сряда в музея "Бардо" в столицата на Тунис. При нападението загинаха 19 души, а десетки бяха ранени. 

За паниката, шока, страха, терористите и стрелбата разказва Кусидо пред испанския вестник El Mundo.

"Помислих, че са ракети. Погледнах навън и видях, че са терористи. Трима или четирима, не помня. Затичах се и се качих по стълбите на музея "Бардо", видях една врата, там имаше балкон и се скрих. Туристите бяха на два метра от мен", започва разказа си Кусидо. 

Въпреки че все още е в шок от случилото се, 64-годишният кмет разказва как почивката, която е прекарал с жена си, за малко не е приключила с трагедия. 

Те отишли на круиз до Тунис, за да отпразнуват 42-та годишнина от сватбата си. И двамата са били в музея по време на атаката. "Всичко започна толкова бързо. Терористите не спираха да стрелят. Видях го с очите си", разказва Хосеп. 

Най-лошото идва, когато Кусидо губи жена си от поглед. "Грабна я една тунизийка и я заведе в мазето на музея. Съпругът й ми каза да не се притеснявам. Аз не го познавах, не го бях виждал на кораба." Двамата мъже прекарали три дълги и мъчителни часа, без да знаят съдбите на съпругите си. Всеки бил заложник на терористите и се намирал на различен етаж в музея.  

Хосеп се среща с жена си след края на терористичната атака, когато автобус ги откарва до пристанището, откъдето трябва да тръгнат обратно към Барселона с круизния кораб. Малко преди да влезе в него той, най-накрая, се среща със съпругата си: "ние се прегърнахме и целият кораб ни ръкопляска. Днес, няма съмнение, че се родихме отново."

Кметът споделя, че не е очаквал, че може да има подобно нападение в столицата. Това е мнението и на тунизийската журналистка Бен де ла Монде: "Това е неочаквана атака, на централно място в града. Обикновено атаките са насочени срещу военните в граничните райони".

Историята на Хосеп Кусидо съвпада с тази и на други свидетели. Жена, която е част от група от 40 френски туристи, разказа в телефонна връзка на живо за Itelе какво с случва в музея: "Чухме гръм и видяхме хора, лежащи на пода. Имаше много викове. Ние се скрихме заедно с още петима души в една малка стая на третия етаж на музия. Имаше и балкон, но ние не се осмелихме да погледнем какво се случва навън. Полицаите пристигнаха", разказва жената, когато телефонната връзка прекъсва, а последното, което се чува от нея е:"Боже мой, Боже мой, стрелят".

Самоличността на извършителите е неизвестна, но свидетелите издават подробности за нападателите. Ръководител, които придружава група испаноговорящи туристи, казва в изявление пред пресата, че в района на паркинга е видял "25-годишен, облечен нормално, без брада, с Калашников. Държеше го в ръцете си, аз си помислих, че си играе, но той откри огън". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови