Полските фермери ще засилят протестите по границата на Украйна

OFFNews 20 февруари 2024 в 13:53 535 2

Протести в Полша

Снимка GettyImages

Полските фермери ще засилят протестите на границата с Украйна, като блокират почти цялото движение. Те протестират "в опит да спасят прехраната си", предават местни медии. Според Киев тези действия вредят на военните му усилия.

Фермерите в цяла Европа протестират срещу ограниченията, наложени им от мерките на ЕС за справяне с климатичните промени, както и срещу нарастващите разходи и "нелоялната конкуренция от чужбина, особено Украйна", пише "Гардиън".

"Ще има пълна блокада на цялото движение по граничните пунктове", каза Адриан Вавжиняк, говорител на фермерския съюз "Солидарност".

Вавжиняк заяви, че военната помощ ще бъде разрешена, но целият пътнически трафик ще бъде блокиран, а не само камионите. Той заяви, че ще има блокади на пристанища и магистрали.

Протестите бележат ескалация, тъй като предишните демонстрации на шофьорите на камиони и фермерите не блокираха напълно всички гранични пунктове.

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

20.02 2024 в 15:12

Онзи ден се чух едни данни за вноса на украинско зърно и на руско в Полша и ако са верни са доста шокиращи - 4 млн.т. от Украйна и 12 млн.тона от Русия. Ама срещу руския внос не протестират. Той явно не пречи.

345

1

Джендо Джедев

20.02 2024 в 14:36

И там си имат зърнари. И какво - Украйна в условията на война произвежда по-евтина пшеница от тях. Пфффффхахахахахаха! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!