Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Полският президент отстъпи, вече е съгласен жените да имат право на аборт

OFFNews 29 октомври 2020 в 19:44 10232 3

Снимка president.pl

Полският президент Анджей Дуда каза днес, че жените би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода.

Асошиейтед прес oпределя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

"Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена", каза Дуда в радиоинтервю след дни на протести в Полша заради решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прекъсването на бременността заради вродени дефекти на зародиша.

Това негово изявление е в рязък контраст с първоначалната му реакция миналата седмица, когато той приветства съдебното решение и подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода.

Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве. Привърженици на крайната десница нападнаха снощи протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Преди това лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински призова своите поддръжници да излязат по улиците, за да защитят църквите, след като жени нарушиха нормалното протичане на литургии в неделя и напръскаха с боя църковни сгради.

Мнозина изтълкуваха призива му като позволение за насилие срещу протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

30.10 2020 в 13:44

Май не достигат младенци за любимото хоби на полската католическа църква и са готови на отчаяни мерки, за да удовлетворят нагона си.

12082

2

leomesi

30.10 2020 в 12:47

Поляците са сила, браво! Ето така се протестира като тях. Президентът веднага клекна, къде ще ходи.

23293

1

Стефан

29.10 2020 в 20:50

Сега остава да проима мнение и по Смоленск:))