Полски военен анализатор: Херсонската контраофанзива е второто украинско поражение след Северодонецк

OFFNews 03 септември 2022 в 16:31 53507 16

Херсонското направление

Снимка Ukraine Conflict Monitor

Разположение на силите на Херсонското направление.

"След това, което ще кажа, вероятно ще ме засипе вълна от хейт, но моят първи и още некатегоричен извод е, че действията на ВСУ, които виждаме на Север от Днепър вероятно са неосъществената украинска контраофанзива, която е второто (след Северодонецк) сериозно украинско поражение." Това мнение изяви в профила си в Туитър полският политолог и военен анализатор Ярослав Волски, участник в мрежата за разузнаване по открити източници OSINT.

„Все пак ще си позволя да оставя едно прозорче до неделя, защото се надявам, че това не е все пак офанзива, завършила с пълно поражение, а само заблуждаващи действия, прикриване на ротация в Донбас и т. н. Засега гледайки по пречупването в оста Давидов брод – Берислав не ми изглежда на симулация, но от четирите линии на атака само тази се получи долу-горе – на 10 километра в дълбочина. Една единствена. Не се забелязва разпад на руската групировка, не се вижда паника, няма задръстване, няма отстъпление, не се вижда изтегляне към други направления (Херсон и Север). Надявам се да греша, но засега, гледайки всичко това си мисля за поражение на действията, които не се получиха твърде поради крехкостта на силите, хвърлени в атака и недооценяване на руската отбрана.“ – коментира Волски.

Ярослав Волски беше сред сдържаните военни анализатори в Полша при обявяването на т. н. контраофанзива на ВСУ в Херсон. Още в понеделник, когато избухна еуфорията Волски предупреди: „Призовавам за сдържаност. Имаме пет такива обявявания на началото на контраофанзиви от началото на юли. От които 3 бяха дезинформация, а 2 реални заблуждаващи маневри, завършили с оттегляне на украинците. Съотношението на силите не показва възможност за успешна офанзива сега. Аз лично съм скептичен.“ – написа политологът.

Оценката си за за Херсонската операция даде и друг авторитетен военен анализатор и познавач на постсъветското пространство във Варшава Конрад Музика, директор на Rochan Consulting, който седмица преди войната в Украйна стартира тинк-танка Ukraine Conflict Monitor.

„Първо - повече от месец говоря, че голяма офанзива на това направление е малко вероятна. Второ – сега голяма офанзива не виждам. Трето – оставам на позицията, че е възможно атаката да е проведена преждевременно, а датата за нейното провеждане не е била чисто военно и взето от Генералния щаб решение. И нещо друго – не знаем с какви сили разполагат двете страни.“

Според Музика мълчанието от украинска страна също не позволява правенето на сериозни изводи за ситуацията около Херсон. „Украинците не подават никаква информация, за да може в случай на издънка да не влошават ситуацията си. Не знаем също така какви цели си е поставил Киев. При това положение е трудно да определим дали има успех или поражение. Рано е да се каже. От перспективата на човек, който гледа процесите отстрани, виждам вече признаци изтощаване на украинския офанзивен потенциал. Много зависи от това дали и какви резерви ще влязат в бой и дали изобщо това е главното направление.“ – казва още директорът на Rochan Consulting.

Конрад Музика допълва, че руснаците напоследък са информирали за голямо нарастване на броя на украинските сили в района на Харковска област. „Украинците търпят големи загуби главно в следствие на артилерийски обстрел. Тази операция може да се окаже част от по-голям план, който ще се разиграва през следващите месеци. На този фон, както вече казвах, е твърде рано да се говори за резултати. Историята ще оценява. Като човек, пишещ прогнози за изхода от тази война ще добавя от себе си, че прогнози за срок по-голям от 2 седмици нямат смисъл. Това е война, няма информация, всичко се променя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

17

ob1

04.09 2022 в 23:29

ти кажи по въпросчетата какво казват пропагандаторите, платените и т.н., аз нека съм криндж.
Изнасям ти ги пак за удобство:
Кво стана с превземането на Киев? Къде ви е флагмана на черноморския флот? Кво гърми из цял Крим?

-1655

15

ob1

04.09 2022 в 23:16

ооо, веждичка, на първо място съм ти в списъка гледам.
Да ти кажа - хич не ме еВе какво писал някой си. Фактите са такива, че орките ядат хурката и никой аналитик не може да го промени. Кво стана с превземането на Киев? Къде ви е флагмана на черноморския флот? Кво гърми из цял Крим? Ае със здраве, а ти си чети анализи и си мечтай за отмъщения и светло комунистическо бъдеще.
Смешника бармалей даже няма да го коментирам, явно е някакво начинаещо тролче.

-4778

12

137

04.09 2022 в 18:48

@11,
А един мармот завиваше шоколади в станиол....

1200

11

Boris A. Johnson "The Great"

04.09 2022 в 00:25

Фактите показват друго. Отне 4 месеца на руснаците да вземат Северодонецк.Украйна започна Херсонската операция преди седмица. В момента руските сили 25 хиляди на северния бряг на реката са напълно откъснати от снабдяване с храна, оръжие, машини, муниции или подкрепления. Украйна е прекъснала всички мостове през реката. Украйна не иска да прави тотална офанзива защото това е свързано с много загуби на хора. Украйнската армия ще бомбардира и унищожи руската армия на Северния бряг бавно и методично без огромните загуби на тотална атака.

-4778

10

137

03.09 2022 в 22:47

Оффнюз, що за журналисти сте вие?! Цяла седмица пишете, че тази офанзива била супер успешна и как афу мачка орките. А сега излизате с това. Да умре човек от смях.

1220

9

хr4

03.09 2022 в 20:50

ПП.А най-умилителното е как продажника сам си е наджасал по 10т. под всеки свой пост!
ПП.Йончев, оправи си скапаната система за гласуване!

2099

8

Mateevk

03.09 2022 в 20:42

Нека се придържаме към безспорните факти, а те са, че руснаците се провалиха при опита са да сломят Украйна в блицкриг и се наложи да водят продължителна война, която се точи вече седми месец. Това на фона на подобни блиц войни от миналото, като тази на Хитлер срещу Бенелюкс и Франция, прегазени за 43 дни. Не знам какво ще става по-нататък, но въобще не мисля, че дадените досега пари и оръжия на украинците са отишли напразно. Фактът, че Украйна се съпротивлява на Русия толкова време го доказва. А относно победата или поражението, нека да сме наясно. Тука не става дума за победа или поражение на Украйна, а за победа или поражение на всички нас, които искаме да живеем по нашите правила , а не по тези на хора със средновековен манталитет като Путин. За това става дума, независимо доколко и дали въобще ни харесва Украйна. Така отреди историята - Украйна да е на топа на устата, както навремето беше Полша в началото на ВСВ.