Полската левица: Не храни Путин, карай по-бавно

OFFNews 29 април 2022 в 13:09 1647 2

Снимка Партия Разем

„Не храни Путин, карай по-бавно!“ – с такъв плакат на стената си в туитър излезе депутатката в полския Сейм Паулина Матишак. „Трябва да икономисваме суровините и горивото. Не искаме и не можем да купуваме нефт от Москва, не искаме да финансираме по този начин престъпления срещу украинците и имперската руска политика.“ – заявява Матишак.

Плакатът не е солова акция на депутатката, а част от кампания на лявата партия Разем (Заедно), чиито депутат е. Десет дни преди „Газпром“ да спре кранчето на Полша, политиците от Разем се опитаха да обърнат общественото внимание към себе си и виждането си за поведение в кризата. Полската левица, част от която е Разем се обяви за въвеждането на ембарго върху изкопаемите горива от Русия.

Според Матишак предизвикателството, пред което страната и ще бъде изправена в близко бъдеще е намаляването на потреблението на газ и петрол. „Нашият постулат е прост: апелираме правителството да субсидира градските агломерации. Трябва да насърчаваме хората да се качат от колите си в автобусите. Затова билетите трябва да са безплатни.“ – заявява депутатката от Сейма.

Градският транспорт стана повод за първия плакат от антипутиновската серия: „Не храни Путин, пътувай с автобус!“ „Ако успеем да насърчим шофьорите да се преместят в трамваите и автобусите, ползата ще е за всички. По-малки задръствания, по-малко шум, по-малко смог. Това, също така, означава по-малко катастрофи, в това число с пешеходци, повече пространство.“ – допълва визията на Разем в партийния сайт членът на ръководството Братош Груцела. Предложението на партията му градският транспорт да се субсидира от централния бюджет. Сумата, необходима за пълното компенсиране на превозвачите в страната при въвеждане на безплатни билети би бил от порядъка на 4,7 милиона евро годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1037

2

PrinceOfDarkness

29.04 2022 в 14:07

Левицата без значение дали е за Путин или не е сган която трябва да бъде избивана на месо Пиночет правилно ги хвърля от хеликоптери.
 
X

Подкастът на OFFNews