Полша: Спирането на газа е нарушение на договора

OFFNews 27 април 2022 в 07:43 1878 3

Анна Москва

Снимка gov.pl

Анна Москва, министър на климата и околната среда на Полша

Полша смята спирането на доставките на природен газ от страна на Русия за нарушаване на Ямалския договор, съобщи ПАП, като цитира изявление на контролираната от държавата „Полска нефтодобивна и газова индустрия“ АД (PGNiG).

„Едновремнно с това дружеството си запазва правото да предяви претенции заради въпросното спиране на доставките на природен газ и ще се възползва за тази цел от всички полагащи й се договорни права, както и от произтичащите от закона“ – казват още от компанията.

Газовият поток от Русия към Полша спря още следобед във вторник, а в 19.00 часа местно време „Газпром“ официално уведоми полската страна за спирането на газа, считано от 27 април. Това трябваше да стане в 8.00 сутринта полско време, когато изтича т. нар. „договорно денонощие“, но още два часа по-рано телевизионният канал TVN24 съобщи, че газ в тръбата няма. Във вторник Варшава обяви, че отказва да плаща за газ в руски рубли, какъвто беше ултиматумът на Москва, а пълномощникът на правителството по въпросите на енергетиката коментира, че страната е приготвена за всякакви действия на Русия.

„Полша притежава необходимите резерви както от газ, така и от източници за доставка, които защитават нашата сигурност, тъй като от години ефективно ставахме независими от Русия. Нашите хранилища са пълни на 76 процента. Няма да липсва газ в полските домове“ – заяви министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва на пресконференция в сградата на министерството късно вечерта във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

sashkva

27.04 2022 в 14:53

Казва се форсмажор - ние как си платихме самолети на 100% и ни казаха че ще ги забавят с две госини ;-) майтап минке, майтап

2550

1

alfakentavur

27.04 2022 в 08:03

Много ясно, че е. Освен репарации на Украйна след войната Расия ще трябва да плаща и неустойки по всеки нарушен договор.
 
X

Да помогнем на украинските деца!