Полша ще отдели най-много пари за отбрана от страните от НАТО

OFFNews 30 януари 2023 в 15:53 1733 6

военни

Снимка Архив

Полша отделя пари за отбрана заради близостта си с Украйна.

Полша възнамерява да похарчи за отбрана 4% от брутния си вътрешен продукт тази година, съобщи премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА и БТА.

"На фона на войната в Украйна това "ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО", каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша.

Държавите от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2% от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Страната, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 на сто. На второ място бяха САЩ с 3,47%, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.

На трето място бе Полша с 2,42 на сто.

Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка "Ейбрамс" от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

30.01 2023 в 17:46

Лошият Кон, има известна истина в това което казваш за иновациите, но разработките са нищожна част от военните разходи. А и новостите които идват от космическите изследвания са много повече от тези от чисто военните.

345

5

Джендо Джедев

30.01 2023 в 17:41

С миротворци като рашистите светът пак ще затъне в надпревара във въоръжаването. И рашистите пак ще я изгубят.

2550

4

alfakentavur

30.01 2023 в 17:20

Повечето страни в ЕС не страдат от липса на средства. Увеличаването на бюджета за отбрана не ги лишава от кой знае какво.
Има и положителна страна от появата на СССРайха и Путлер - светна ни червената лампичка и ще се подсигурим. Не се знае след време откъде може да изскочи друг подобен и трябва да сме готови.
Не е добре да залиняваме, а точно натам бяхме тръгнали по отношение отбраната.

12407

3

Bad Horse

30.01 2023 в 17:19

Светът не е без риск. Агресивни държави винаги е имало и ще има. Путин беше по-добрия вариант да накара Европа да се стресне отколкото примерно Турция да почне да "освобождава" на балканите, или Китай да се развилнее из Азия. Трябва да имаме достатъчно ефективни армии за защита. Политиката като природата не търпи вакуум - ако Украйна имаше силна армия, Путин щеше да си кротува. Колкото до поляците, те не просто купуват техника ами си модернизират индустрията за производство и ремонт - което значи, че Европа ще им плаща в бъдеще за танкове, самолети, ракети и т.н. Сделката с корейците е уникална в това отношение. Развитието на човечеството не се забавя - точно обратното - ускорява се от военните разходи. Само военните могат да си позволят луди скъпи експерименти с несигурна полза като Интернет.

-1555

2

ob1

30.01 2023 в 16:08

Ако не бяха кремълските нацисти стотици милиарди можеше да се изхарчат да смислени неща вместо за оръжия. Мурзилки, горди ли сте, че забавяте развитието на цялото човечество? За развитието на матушката ви не говоря, то е спряло някъде през 18ти век.

2073

1

Johnny B Goode

30.01 2023 в 16:03

А представете си какво би могло да се направи с тези пари ако не беше манията за величие на едно полудяло джудже (и половината му поданици).