Полша постави под държавен контрол активите на Газпром в страната

OFFNews 14 ноември 2022 в 20:20 2650 4

Снимка Getty Images

В Полша Газпром държи, между другото, 48 процента от полската част от транзитната газопроводна система Ямал-Европа.

Полското правителство е поставило под 100-процентов държавен контрол активите на „Газпром“ в страната, съобщи порталът „Bankier“. По-рано днес Германия обяви, че национализира местния филиал на руския енергиен гигант.

По искане на шефа на Агенцията за вътрешна сигурност полк. Кшищоф Вацлавек министърът на развитието и технологиите Валдемар Буда е установил временно принудително управление върху 100 процента от акциите на „Газпром“ в извършващата дейност на територията на Полша компания EuRoPol Gaz, съобщи пресцентърът на министерството.

Министър Буда е назначил за прокурист Радослав Квашнички. В обосновката на решението за поставянето на активите на „Газпром“ в Полша под държавен контрол е посочен фактът, че на 25 април министърът на вътрешните работи и администрацията е вписал Gazprom в списъка на лицата и организациите, посочени в Закона за специалните мерки за противодействие на подкрепата за агресията в Украйна и за защита на националната сигурност.

Мярката, която има временен характер, трябва да осигури функционирането в частта и обема, упражнявани с акциите на руската компания в EuRoPol Gaz.

Акционери на EuRoPol Gaz са полския газово-петролен консорциум (48%), "Газпром" (48%) и Gas-Trading (4%). Компанията притежава полската част от транзитната газопроводна система Ямал-Европа, която включва, наред с другото, газопровод с дължина около 684 км, който може да се използва за пренос на природен газ за нуждите на външни и вътрешни клиенти. През 2021 г. по газопровода са изпратени 26,77 милиарда кубически метра газово гориво.

В EuRoPol Gaz функционира, т.нар кръстосано представителство, което изисква сътрудничеството на членовете на борда, назначени по препоръка на двата най-големи акционери, за да може да бъде взето решение.

„Поради настоящата ситуация обаче сътрудничеството на членовете на борда е ограничено, което води до блокиране на решенията както на ниво управителен съвет на дружеството, така и на ниво общо събрание на акционерите (решенията се приемат с мнозинство 3/4 от гласовете). , и с единодушието на двамата основни акционери)" - пише в мотивите към решението на министъра на развитието и технологиите.

EuRoPol Gaz си сътрудничи с газопреносния оператор Gaz-System, който беше назначен от президента на Службата за енергийно регулиране за оператор на преносната система на полската част от транзитната газопроводна система Ямал-Европа.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  4

  alfakentavur

  15.11 2022 в 10:25

  Бай Пешо от Перни няма досег с реалността. А реалността е, че по-скоро Германия и Полша ще си поделят Русия.

  -5426

  3

  Бай Пешо от Перни 6

  15.11 2022 в 07:54

  Време е Германия и Русия пак да си поделят Полша :)).

  8053

  2

  DARTH VADER

  15.11 2022 в 01:25

  В БЪЛГАРИЯ ЛИ...НИКОГА

  ЗА ДА СТАНЕ ТОВА,ПЪРВО БАТ БОЙКО ТРЯБВА ДА ВЪРЖАТ,ПОСЛЕ ВАЛЬО ЗЛАТЕВ...

  ...А ЗА ДА СТАНЕ ТОВА,ТРЯБВА ДА ОСВОБОДЯТ ОТ ДЛЪЖНОСТ ВАНКАТА ГЕШЕВ.... А ЗА ДА СТАНЕ ТОВА-ТРЯБВА РЕВОЛЮЦИЯ,АМА НЕ ОКТЯБЪРСКАЯ,НЕ "ДЕСЕТОНОЕМВРИЙССКА"...НАПРАВО ВСЕЛЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ Е НУЖНА...

  НО ВСИЧКИ ЗНАЕМ-НЯМА ХОРА


  Е,ЗАРАДИ ТЕЗИ ДРЕБНИ НЕЩА,НИЩО ТУК НЯМА ДА СТАНЕ...

  9342

  1

  Анализи

  14.11 2022 в 23:04

  А в България кога?

   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II