Полша обвинява Беларус, че екипира мигранти да щурмуват границата

Сред мигрантите пък се носят слухове, че Полша осигирява транспорт към Германия - "лъжа е"

Елена Николова 15 ноември 2021 в 11:15 1618 0

Снимка Getty Images

Полската гранична полиция обвини вчера беларуските служби за сигурност, че екипират мигранти, за да щурмуват границата. 

"Чужденците получават инструкции, оборудване и газ от беларуските служби. Вижда се, че беларуската страна днес се готви за сериозен опит за щурмуване на границата. Нашите сили са готови за действие", се казва в съобщение в Twitter на полските гранични власти. 

В последните дни в мигрантски чатове и групи бяха разпространени слухове, че Полша ще разреши те да бъдат експортирани в Германия. В съобщенията дори беше посочена и дата кога ще се случи това - 15 ноември. Днес полското правителство нарече тези слухове "лъжи".

"Сред мигрантите се разпространяват слухове за организирана акция, която ще се проведе на 15 ноември. На мигрантите се казва, че за тях ще дойдат автобуси от Германия, а Полша ще ги пропусне. Лъжа е. Полската граница ще продължи да бъде надеждно охранявана от полски войски. Авторите на тези слухове се надяват, че ще успеят да накарат мигрантите да щурмуват полската граница. Могат да възникнат опасни ситуации", се казва в правителствено изявление. 

Външният министър Мариуш Камински информира, че Центърът за държавна сигурност предупредил мигрантите да не вярват на тези слухове и че полската граница е добре охранявана. 

Снощи говорителят на иракското външно министерство Ахмед ал-Сахаф съобщи, че ще организира полет за връщане на блокираните на границата граждани на страната. "Ирак ще извърши първия полет на 18 ноември за тези, които желаят да се върнат доброволно от Беларус", съобщава той, цитиран от France 24.

От дни хиляди мигранти са блокирани на границата между Полша и Беларус при температури, клонящи към нулата. Смъртните случаи не са прецедент.

Свързани с беларуската опозиция информационни канали публикуваха вчера в мобилното приложение "Телеграм" видеоклипове, на което се виждат големи групи хора, придвижващи се към полската граница. Каналът "Некста" каза, че към границата се насочват "все повече и повече мигранти".

В събота вечерта група от около 50 мигранти е успяла да пробие загражденията при полското село Дубиче церкевне. Те са пребивавали на полска територия няколко часа, преди да бъдат заловени и върнати обратно в Беларус, предаде БТА.

В неделя пък са били регистрирани 118 незаконни опита за преминаване на границата при Кузница, съобщава полската гранична служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови