Полша обмисля да спре издаването на визи за руснаци

OFFNews 14 август 2022 в 19:52 2381 2

Полша обмисля спиране на издаването на визи за руски граждани.

Снимка Pixabay

Полша обмисля спиране на издаването на визи за руски граждани.

Полша обмисля да последва примера на Естония и Латвия и да ограничи достъпа на руски граждани до визи, предават ДПА и БТА.

"Полша работи върху концепция, която ще направи възможно на руснаци да не бъдат издавани визи", заяви днес полският заместник-министър на външните работи Пьотър Вавжик пред полската информационна агенция ПАП.

Той каза, че страната му подкрепя идеята за налагането на още санкции от Европейския съюз на Руската федерация заради войната в Украйна, включително въвеждането на забрана за издаване на визи на руснаци на ниво ЕС.

"Влиятелни страни от Европейския съюз обаче, сред които Германия Франция и Нидерландия, са против", обясни той.

Германия и Европейската комисия са против въвеждането на забрана за издаването на визи на руснаци на европейско ниво.

Миналата седмица Естония реши от 18 август да не се разрешава на руски граждани да влизат на естонска територия с шенгенски визи, издадени от естонските власти. Правилото няма да се прилага за руснаците с естонско гражданство или разполагат с разрешение за постоянно пребиваване в Естония. Предвидени са изключения и за руснаци, които искат да посетят свои роднини в Естония, и за тези руснаци, които разполагат с визи, издадени от други страни от Европейския съюз.

Латвия също ограничи достъпа до визи за руснаци. Латвийското посолство в Москва сега удовлетворява единствено молбите за издаване на виза, подадени от руски граждани, които искат да присъстват на погребението на близък роднина в Латвия.

Чешката република стана първата страна от ЕС, която спря издаването на визи за руски граждани в края на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови