Полша изкара 2600 полицаи и тайни агенти по улиците, репетира с агенти на ФБР терористична атака

Красимир Крумов 18 април 2023 в 18:50 3027 1

Снимка МВР на Полша

Акция на антитерористичните части на спирка на варшавското метро.

2600 полски полицаи и служители на тайните служби излязоха по улиците на Полша в рамките на най-голямото в историята учение на полицейските сили под кодовото название „Wolf-Ram-23“. В полицейските маневри участват служители на контраразузнаването и на службите за борба с корупцията и организираната престъпност, както и няколко десетки служители на американското ФБР, съобщи министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински.

„Вчера (понеделник, б. р.) започнаха най-големите в историята на Полша антитерористични учения, организирани от Главната комендатура на полицията в сътрудничество с Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР)“, коментира Камински. Той уточни, че за учението са вдигнати и служителите на противопожарните служби и градската стража, медицинските спасители и контраразузнаването (ABW).

„Доколкото знаем, за първи път в историята на ФБР такава многобройна група участва в учения на територията на Европа“, добави министърът.

Сценарият, върху който е основано учението е евентуална терористична атака срещу Полша. „Трябва да вземаме предвид и черни сценарии и такъв се разиграва сега от служителите на полицията при взаимодействие с всички останали служби“, каза още Камински. Сценарият предвижда терористичен акт и атака с радиоактивни, биологични или химически материали.

Ученията започнаха точно в 7 вечерта във Варшава на две от станциите на столичното метро – „Старе Белани“ по линията М1 и „Стадион Народови“ по линията М2. Всички полицаи са научили сценария за разиграваното учение в последния момент. Само в столицата вдигнатите по тревога полицаи, спасители и агенти са над 1000. Сюжетите с различни по вид заплахи продължават и утре на територията на столицата и други области на Полша.

Успоредно с провеждането на учението в понеделник във Варшава била получена информация, че е заложена бомба на Централна гара. При това обаждането не е било част от учението, а реална анонимна заплаха, с която силите на реда е трябвало също да се справят. На спирката на метрото „Старе Белани“ докато вървяла операцията припаднал пътник, но светкавичната реакция на полицаите и на медицинските служби спасили живота му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови