Половината британци не харесват Елизабет II

Вероника Шербанова 29 май 2012 в 10:52 2484 0

Половината британци не харесват управлението на кралица Елизабет II. Снимка: БГНЕС, архив
Половината британци не харесват управлението на кралица Елизабет II. Снимка: БГНЕС, архив

Близо половината британци оценяват царуването на Елизабет II като лошо, сочат данните от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Цели 47% от жителите на Великобритания смятат, че през последните 60, в които управлява кралица Елизабет II, страната им се е променила към по-лошо. Това твърди социологическото проучване на КомРес, проведено сред 2056 британци в периода 25-28 май тази година. Според тях сега с особена сила се чувстват бюджетните съкращения за намаляване на дефицита. Те виждали също така Великобритания разединена.

В същото време едва 14% от анкетираните са против монархията като цяло.

Следващата седмица кралица Елизабет II ще отбележи своя диамантен юбилей. В тържествата са включени концерт в Бъкингамския дворец, флотилия от 1000 кораба по река Темза и парад по улиците на Лондон.

Според 80% от британците празненствата ще се отразят благоприятно на репутацията на страната, а 65% от анкетираните виждат в тях начин да се подобри икономиката на острова.

Малко над половината от жителите на Великобритания пък не смятат да се включат в тържествата.

Въпреки това проучванията сочат, че Елизабет II остава символ на стабилността на Великобритания. Популярността на монархията дори се е увеличила през последните години, най-вече благодарение на сватбата на прин Уилям и Кейт Мидълтън миналата пролет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови