Полковник Свитан: Украинската армия ще влезе в Русия, но когато му дойде времето

Военният експерт прогнозира щурм на ВСУ към Ростов на Дон и създаването на Ростовка народна република

OFFNews 24 май 2023 в 15:47 10664 5

Роман Свитан
Военният експерт Роман Свитан.

Навлизането на украински войски на територията на Русия е възможно, но засега това просто не е необходимо. Това мнение изрази военният експерт, полковникът от резерва на ВСУ Роман Свитан.

Военният пилот инструктор обясни в какъв случай би бил необходим такъв подход.

"В момента руски граждани са влезли на територията на Русия, те имат руски паспорти. В кой регион са били наети като военнослужещи, вече няма значение. Това са руснаци. И това, че сега украинските войски не влизат в Русия е само въпрос на време. Защото според всички световни споразумения се разрешава навлизане на територията на противника с военни цели. Не за окупация и не за анексиране на територията, а за изпълнение на задачите по унищожаване военните съоръжения на страната-агресор“, отбеляза експертът.

Според него ВСУ „безпроблемно“ могат да навлязат и на територията на т. нар. Приднестровие, за да унищожат базираните там руски части.

"Можем да го направим и на територията на Беларус. Просто няма да го направим сега, това не е напълно изгодно за нас в момента. Но това не означава, че няма да го направим по-късно. Просто не е необходимо", каза Свитан.

Освен това експертът назова целта, за която ще е необходимо влизането на украинските въоръжени сили на територията на Русия.

"Когато възникне въпросът, да речем, за отрязване на Донбас от Русия, тогава най-добрият вариант за нас е да отидем до река Дон по Северски Донец, да покрием тази водна преграда, след това да отидем до Ростов, да ги отрежем до Ростов и да унищожим руската групировка в Донбас. И нито една държава в света няма да каже: "Какво правите? Всички много добре разбират каква ще е целта на пращането на украинските войски на руска територия. Ние ще се изтеглим по-късно, нямаме нужда от чуждото. А и там ще се създаде Ростовска народна република, няма защо да ги притискаме... Все пак ще трябва да живеем и да сме съседи с тях... Това определено ще се случи, а после ще видим как ще се развие, заяви Роман Свитан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

24.05 2023 в 17:59

С една казашка република около Ростов, Русия ще загуби излаз на Черно Море. Ще си отдъхнем всички в региона.

1973

2

autogentile

24.05 2023 в 17:57

Това - добре, но въпросът е как биха реагирали в такава ситуация китайците от другата страна на Дон!?

10298

1

AntiZ

24.05 2023 в 16:14

Тази статия е мехлем за душата.