Полкът ''Азов'' е възстановен и се завърна на фронта

OFFNews 17 август 2023 в 15:35 4024 1

Снимка azov.pro

Полкът "Азов" който защитаваше Мариупол се е завърнал на фронта, обяви шефът на дирекция "Планиране" на Националната гвардия на Украйна полковник Николай Уршалович.

"Легендарната бригада със специално предназначение „Азов“ е възстановена и вече започна изпълнението на бойни задачи в района на Серебрянското горско стопанство", заяви Уршалович, цитиран от РБК - Украйна. Серебрянското горско стопанство се намира в Луганска област.

"Бойците на Азов, добави полковникът, надеждно държат позициите си и нанасят съкрушителни поражения на противника в жива сила и техника".

Украински бойци, в това число и тези от полка „Азов“, удържаха отбраната в завода „Азовстал“ в Мариупол почти два месеца през пролетта на 2022 г. В средата на май защитниците на "Азовстал" по заповед на командването и ръководството на Украйна напуснаха територията на завода и бяха пленени.

През септември хората, които ръководеха отбраната на "Азовстал", включително командирът на Азов Денис Прокопенко, бяха изпратени в Турция при обмен на военнопленници между Русия и Украйна. Те трябваше да останат в Турция до края на войната под домашен арест под покровителството на президента Реджеп Таип Ердоган. Въпреки това през юли 2023 г. командирите на "Азов" се върнаха в Украйна на борда на правителствен самолет на Чехия заедно с Владимир Зеленски, който беше на посещение в Турция. Русия обвини Турция и Украйна в нарушаване на споразумението за освобождаването на обйците.

През юли командирът Прокопенко се срещна с личния състав на полка. Пресслужбата на "Азов" съобщи тогава, че Прокопенко ще се върне към служебните си задължения след като премине през рехабилитация. В четвъртък в телеграм каналите се появиха кадри как бригадата "Азов" ликвидира руската пехота в необозначен участък от фронта на Запорожкото направление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1006

1

bimbo56

18.08 2023 в 04:04

Слава на героите, слава! Напред момци! Громете руските варвари! Гонете ги до дупка! Смърт за агресорите! Да живее Украйна!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика