Политици от щаба на Клинтън уличени във връзки с Русия

OFFNews 11 април 2016 в 10:45 3353 5

Политици от щаба на кандидата за президентския пост на САЩ Хилъри Клинтън са обвързани руската банка "Сбербанк", която бе уличена в серии финансови машинации от изтеклите документи от адвокатската кантора "Мосак Фонсека", пише британското издание "Обзървър".

На 25 март компания "Подеста Груп" подава декларация, в която посочва, че ще лобира за американския инвестиционен клон на "Сбербанк". Според документа фирмата ще работи върху банкиране, търговия и международни отношения. 

Изредени са и имената на трима лобисти, тясно свързани с Демократическата партия. Сред тях е Антъни Подеста, който се занимава с набиране на средства за кампанията на Хилъри Клинтън, освен това е бивш началник на щаба на Бил Клинтън и съветник на настоящия президент Барак Обама. Брат му Джон Подеста е председател на щаба на г-жа Клинтън. 

Останалите са Стивън Рейдмекър и Дейвид Адамс, бивши помощници на държавния секретар на САЩ.

Регистрационната бланка посочва като дъщерни на клиента регистрираната на Каймановите острови „Тройка Диалог", кипърската SBGB Cyprus Limited и регистрираната в Люксембург SB International. 

Според изнесената от Международния консорциум на разследващи журналисти информация "Тройка Диалог" и "Сбербанк" са използвани от приближени на руския президент Владимир Путин за пренасочване на държавни средства.

Целта на "Сбербанк" е да бъдат облекчени последствията от наложените на Кремъл заради действията срещу Украйна санкции, твърди изданието.

Друг проблем, на който "Обзървър"обръща внимание, е фактът, че "Подеста груп" представя клиента си като частна финансова институция, докато в действителност "Сбербанк" е притежание на Руската централна банка. Посочване на тази информация би наложило на американската лобистка фирма да се регистрира като агент на руското правителство.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови