Политико: Шолц бави изпращането на 100 високотехнологични танка в Украйна

OFFNews 08 април 2022 в 11:41 3409 4

Германският канцлер Олаф Шолц отлага вземането на окончателно решение дали да предостави на Украйна високотехнологични танкове за войната ѝ с Русия, въпреки натиска на няколко други висши служители.

Това съобщава Politico, като се позовава на източници, запознати със споровете по въпроса.

Планът, представен от вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Бербок, предвижда на Киев да бъдат предоставени около 100 танка.

Първоначално се очакваше решение по този въпрос да бъде взето тази седмица. Сега обаче канцлерът твърди, че Германия трябва първо да постигне обща позиция със западните си съюзници по въпроса, преди да доставя такова тежко военно оборудване.

"Смятам, че това е въпрос, по който би било сериозна грешка Германия да играе специална роля и да поеме по специален път", каза той.

Външните министри на НАТО обсъдиха военната подкрепа за Украйна в сряда и четвъртък, но не дадоха подробности за доставките на танкове.

Германски официални лица преди това изключваха възможността да доставят на Киев по-сложно военно оборудване, като например танкове, въпреки историческото решение на Берлин от февруари да снабди Украйна с противотанкови и противовъздушни ракети, с аргумента, че ще са необходими седмици или месеци, за да се обучат украинските войници да ги използват.

Но тъй като се оказа, че войната вероятно ще продължи по-дълго, официалните лица казват, че са започнали да обмислят бойни доставки, които Украйна би могла да използва на по-късен етап, отбелязва вестникът.

По-рано министърът на отбраната в Киев Олексий Резников заяви, че Украйна се нуждае от доставки на тежки оръжия от НАТО на фона на предстоящите битки за източната и южната част на страната.

Наскоро се появиха информации, че Вашингтон е съгласен да улесни прехвърлянето на съветски танкове в Украйна.

Междувременно Австралия вече предостави на Украйна 20 бронетранспортьора "Бушмастер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

4

IvanGrozn

09.04 2022 в 20:46

Абе а как намират места на транспортните влакове от всичките перални и кафеварки, орките? Руска сган!

700

3

Gazpatcho

08.04 2022 в 14:47

Не мога да разбера що за инат проявяват пронатовските сили с този "вой" за изпращане на оръжие на Украйна. Нейното състояние в момента наподобява
познатата ни патова ситуация с обкръжената армия на фелдмаршал Паулус край Сталинград !
В чуждестранните средства за масова информация постоянно се излъчват кадри на изоставено от украинците оръжие при тяхното отстъпление, доставено от Чехия, Хърватска, Израел, Германия и Швеция, което руснаците товарят на транспортни влакове и военни камиони и го отнасят в Русия !


2099

2

Mateevk

08.04 2022 в 14:33

Дали? Сигурно нещо стига и по-нататък. Но явно и ние заради това не даваме почти нищо.

12319

1

Чичо ви

08.04 2022 в 12:46

Че защо да не ги прати, те така или иначе стигат до жп станция Лозовая и остават там, навеки, не виждам какъв е проблема.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков