Политик: Ирландия да се обедини със Северна Ирландия

OFFNews 24 юни 2016 в 20:34 8073 3

Мартин Макгинес, един от най-влиятелните политици в Северна Ирландия - бивш лидер на Временната ирландска републиканска армия (ИРА) и зам.-първи министър на страната (втората по сила политическа фигура), заяви, че иска да се проведе референдум за обединяване на Република Ирландия и Северна Ирландия, предаде "Индепендънт".

Според него С.И. е единствената територия на Великобритания, която има сухоземна граница с друга страна членка на ЕС и не знае как излизането от съюза ще ѝ се отрази.

Подкрепата за оставане в ЕС в С.И на референдума бе процентно много по-голяма от останалата част от страната и населението на Северна Ирландия далеч не е доволно от Брекзита, тъй като е насочено проевропейски.

Много хора се чудят дали между сухоземните им граници ще бъде издигнат граничен контрол, или дали Северна Ирландия няма да бъде отрязана от общите гранични мерки, които ще бъдат подготвени за острова, тъй е отцепена от основната територия на Великобритания.

Освен това Северна Ирландия получава доста средства от ЕС като част от т.нар. "мирни пари", които подпомагат региона след края на бойните действия пред няколко години.

Коментарът на Макгинес идва след изявено желание от Шотландия за нов референдум за отделяне от Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

1

Red or Dead

24.06 2016 в 20:44


Дреме.....МИ,


Ние чакаме с нарастващо нетърпение ДЕНЯТ......НОВИЯТ...09.09., този път.....ще е като.....ЦУНАМИ.....малиййй, само като си представих колко шорошомиги ще си направят.....ан..на епилация..:):):)