Politico: Само една трета от съюзниците в НАТО ще постигнат целта за разходите

OFFNews 08 юли 2023 в 09:04 1187 3

Снимка БТА/АП

Според нови данни, публикувани в петък, единадесет от 31 страни членки на НАТО ще изпълнят целта на алианса за инвестиции в отбраната през тази година, пише изданието "Политико", цитирано от БТА. 

Това е повишение спрямо 2022 г., когато разходите на едва седем от съюзниците бяха над определения праг на разходите, но все още е далеч от желаното равнище. Все пак последните данни показват, че се очаква Европа и Канада да похарчат над 8% повече за отбрана в сравнение с миналата година, съобщиха от алианса.

Темата ще бъде на дневен ред следващата седмица във Вилнюс, където лидерите на НАТО се събират за годишната си среща на върха.

През 2014 г. на срещата на върха в Уелс съюзниците се споразумяха да се стремят да преминат към изразходване на 2% от БВП за отбрана в рамките на едно десетилетие. Във Вилнюс държавните и правителствените ръководители се очаква да решат 2 процента от БВП за военни разходи да стане минимално очакваното.

През последните седмици западни официални лица подчертаха, че много съюзници ще трябва да изразходват повече от 2%, за да отговорят на изискванията на новите военни планове на НАТО и да продължат да помагат на Украйна.

Според изчисленията на алианса Полша, САЩ, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Великобритания и Словакия трябва да изразходват над 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през тази година.

В другия край на спектъра са страните, от които се очаква да изразходват да отбрана най-малко средства: Люксембург, Белгия и Испания.

Франция ще похарчи за отбрана 1,9 % от БВП през тази година, а Германия - само 1,57 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

08.07 2023 в 12:12

Студената война с информационните битки от 2014та насам е почнала пак

10298

2

AntiZ

08.07 2023 в 10:00

Всичко ще приключи, когато на тези диваци им отнемат ядреното оръжие. Как и кога? Като ги смачкат като хлебарки, оцелелите няма да имат друг избор освен да приемат.

1000

1

foreigner66

08.07 2023 в 09:43

Явно на запад не приемат заплахата която идва от Русия виждат само финансовата и страна и това е. Все още има реално много политици които вярват,че Украйна си е част от Русия и това е тяхна вътрешна война. Русия няма да се откаже и това трябва да е ясно на всеки, една криминално структурирана държава с безграничен финансов ресурс и народ за който живота се равнява на шепа рубли... Дано украинските войски да устоят до мира и победата в противен случай Европа а и с нея целия свят отново ще потънат в хаоса на войната.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика