Politico: Преговорите за Украйна в ЕС ще започнат още през юни, всичко зависи от Унгария

OFFNews 21 май 2024 в 17:02 1292 0

Украинският президент Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски

Брюксел настоява за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз още през следващия месец, пише Politico.  

Европейски и украински дипломати работят усилено, за да убедят унгарското правителство да даде съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Украйна. По думите на петима дипломати, говорили с условие за анонимност пред авторитетното брюкселско издание, целта е официалните преговори за членство да започнат още на 25 юни.

Започването на преговорите ще даде морален тласък на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна руска инвазия и отдавна се стреми да се присъедини към западния блок, пише Politico.

През декември миналата година лидерите на ЕС заявиха на украинския президент Володимир Зеленски, че искат Украйна и Молдова да се присъединят към съюза, като по този начин броят на страните в него може да достигне 29. Но официалната правна процедура за започване на преговори за членство беше задържана от опозицията на Унгария.

Според източниците на Politico Брюксел и Киев водят интензивна двустранна дипломация с Будапеща, за да отговорят на опасенията за унгарските малцинства в Украйна.

Европейските дипломати предполагат, че Унгария вероятно иска да изчисти въпроса за преговорите за присъединяване на Украйна, преди да поеме 6-месечното ротационно председателство на Съвета на ЕС в началото на юли.

"Има усещане, че това не бива да се прави преди изборите за състав на Европейския парламент, защото може да се превърне в предизборен въпрос", посочи един от източниците.

След като лидерите на ЕС дадоха политическа подкрепа на Киев, следващата стъпка в процеса на присъединяване е започването на официални преговори с Украйна чрез междуправителствена конференция. Това ще представлява начало на преговорите за членство. За да се случи това, страните от ЕС трябва да се споразумеят за т.нар. преговорна рамка. Откакто Европейската комисия им изпрати този документ през март, 27-те столици водят преговори по него.

Украйна и нейните поддръжници в ЕС призовават междуправителствената конференция между Брюксел и Киев да се проведе преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София