Полицията в Молдова е разбила ръководена от Москва група за дестабилизиране на страната

Красимир Крумов 12 март 2023 в 16:50 4925 6

Снимка

Граничната полиция в Кишинев разпространи снимки с татуировките на върнатия представител на Вагнер.

Молдовската полиция обяви днес, броени часове преди провеждането на антиправителствена демонстрация, че е арестувала членове на "ръководена от Москва" мрежа, чиято цел е била дестабилизиране на тази малка бивша съветска република, съобщи шефът на националната полиция на Молдова Виорел Чернауцану, цитиран от БТА. След обиски в събота срещу неделя през нощта 25 мъже са били разпитани от следователи и седем от тях са били задържани, каза на пресконференция полицейският шеф.

До разбиването на групата, ръководена от молдовец от руски произход, се е стигнало след като агент на молдовските служби е успял да проникне в нея под прикритие. Събрани били 10 часа разобличаващи аудио и видео записиказа полицейският началник, като се позова на "10 часа" изобличаващи видео и аудио записи.

"Полицията разполага с оперативна информация за подготовката от разузнавателните служби на Руската федерация на действия за дестабилизиране на ситуацията в Молдова, които бяха планирани за протестите на опозицията, включително днешния, коментира Чернауцану. „Тези хора дойдоха от Русия със специфична мисия за обучение“, добави служителят. Руските емисари е трябвало да получат по 10 хиляди долара за работата си. В Молдова са били сформирани десет групи от пет до десет души, които е трябвало да преминат специално обучение от пристигнали руски инструктори. 

Молдовските власти обясниха, че са действали, след като са "получили информация за организирането от руските спецслужби на действия за дестабилизация на молдовска територия чрез демонстрации". Партията на избягалия проруски олигарх Илан Шор отново мобилизира привържениците срещу проевропейското правителство на Молдова на фона на повишеното напрежение между Москва и Кишинев, отбелязва АФП. В неделя в страната се провежда нова антиправителствена демонстрация, протести имаше и в събота.

В същото време изданията в Молдова пишат, че граничните власти не са допуснали в страната член на Частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин. Мъжът е пристигнал в Кишинев с руски паспорт със самолет, но не е преминал граничен контрол. Той е върнат обратно в страната, от която е пристигнал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

6

Човека

13.03 2023 в 01:32

Старите кагебейци са се погрижили цялата престъпна пасмина да се слее с държавата.

345

5

Джендо Джедев

12.03 2023 в 20:31

Да позная ли на тоя каква му е прическата? :D

12111

4

shotgun600

12.03 2023 в 19:35

Тия какви жалкари са - нашарили са се с татуси на Английски език, а не на православен кочински. Татуирал си М-16, вместо някакво руско пушкало (АК47 е не е баш руско, а е крадено менте). Моторът сигурно и той е някоя краварска марка, като Харли Дейвидсън. Тотални мизерници от мизерна държавица - световен вредител.

22548

3

dolivo

12.03 2023 в 18:58

браво, по-дълбоки чистки моля, сега им е времето

2550

2

alfakentavur

12.03 2023 в 17:39

Не само това, но и си е татуирал американски М-16, а не германския "калашник".
А са кръстени на любимия композитор на първия фюрер.

2073

1

Johnny B Goode

12.03 2023 в 17:30

Абе тези от Вагнер защо използват азбуката на "колективния запад" за татуировките си?
Нещо на предателство ми мирише тъдява.
 
X

Да помогнем на украинските деца!