Полицията в Италия разкри измама с картина на Рубенс по време на изложба в Генуа

OFFNews 30 декември 2022 в 20:31 3178 0

Снимка Carabineri TPC

Карабинери са отнесли платното и то повече няма да бъде част от изложбата, посветена на Рубенс и Генуа.

Италианската полиция съобщи в петък вечерта, че е конфискувала картина представена като платно на фламандския майстор от 17-ти век Петер Паул Рубенс след разследване за измама срещу нейните собственици, предаде Ройтерс. Четирима души са разследвани за контрабанда на произведения на изкуството и пране на пари.

Шедьовърът, наречан "Възкръсналият Христос се явява на майка си", беше част от изложба "Рубенс в Генуа" в Двореца на дожите в града. Платното, нарисувано с маслени бои, високо почти 2 метра и широко 1,5 метра, беше застраховано за 4 милиона евро (4,27 милиона долара).

Полицията няма претенции срещу организаторите на изложбата. Скъпоценната културна ценност е била първоначално в колекцията на благородническо семейство от столицата на Лигурия. От тях е купена от заподозрените за измама италианци, които са я изнесли със сертификат, получен в резултат на използване на фалшиви декларации и допуснати пропуски. По този начин сегашните й собственици са провели операция, целяща увеличаване на пазарната стойност на платното. Веднъж е била уж продадена на меценат за 300 хиляди евро, а впоследствие препродадена за да се затрудни идентифицирането й, при което цената й се вдигнала на 3 милиона евро. Впоследствие била докарана в Италия за участие в изложбата "Рубенс в Генуа", която трябва да продължи до февруари. Това е първата й поява на публична изложба.

Разследващите твърдят, че заподозрените  са създали нарочно чуждестранни фирми за да симулират продажбата на картината, на която Исус е с майка си и с неизвестна трета жена между тях.

Тази трета фигура отсъства от по-ранна версия на същата работа на Рубенс, но няма предположение, че картината е фалшива. Платното е от Фламандската школа и е било изнесено незаконно и умишлено от Италия, за да може в Прага да бъде приписано авторството на Рубенс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews